Інструменти місцевої демократії в умовах пандемії COVID-19

Loading...
Thumbnail Image
Date
2021
Authors
Кравчук, Віталій
Юхименко, Станіслав
Нещерет, Марія
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Пандемія COVID-19, що охопила світ у кінці 2019 року, вплинула на багато сторін життя: особисте життя людей, роботу підприємств, освітніх та медичних закладів, органів влади та суспільних інституцій. Людство ще довго буде оцінювати цей вплив і осмислювати його, адже загроза пандемії не зникне, а її соціально-економічні наслідки мають досить суперечливий характер. Так, з одного боку, суспільство несе цілком очевидні втрати (пов'язані, насамперед, з браком прямої комунікації влади та суспільства), а з іншого, цифровізація життя суспільства створює нові можливості для діалогу між владою та громадою, самоорганізації громадян з метою реалізації своїх інтересів. У цій роботі ми аналізуємо вплив пандемії на спілкування влади та громадськості, отримання зворотного зв’язку та використання інструментів місцевої демократії. Для отримання інформації щодо використання інструментів демократії в Україні на регіональному рівні у 2019 та 2020 роках ми розсилали запити місцевим органам влади (Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Київська, Луганська, Львівська, Одеська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Чернігівська області та м. Київ). Дослідження охоплює чотири макрорегіони України (Схід, Південь, Захід, Центр), а також усі рівні місцевої влади та самоврядування. Вибір областей обумовлений сферою діяльності переможців грантового конкурсу "Комунікація влади з громадськістю під час пандемії COVID-19"1: ГО "Разом до громадянського суспільства", ГО "Інститут громадської експертизи", ГО "Простір можливостей", ГО "Кризовий медіа-центр "Сіверський Донець"", Центр стратегічного розвитку та реформ, ГО "СФЕРО". Дані, отримані у відповідь на наші запити, були доповнені даними, отриманими вищеназваними організаціями. Також в роботі використані інтерв’ю з представниками громадських організацій, зроблені в квітні-травні 2021 року, та матеріали конференції "Вплив COVID-19 на інструменти місцевої демократії", яка пройшла 8 квітня 2021 року.
Description
Keywords
пандемія COVID-19, інструменти місцевої демократії, органи місцевого самоврядування, онлайн-платформи місцевої демократії, загальні збори громадян, звернення громадян, петиції, громадські слухання, громадський бюджет, місцевий референдум, брошура
Citation
Кравчук В. Інструменти місцевої демократії в умовах пандемії COVID-19 / Віталій Кравчук, Станіслав Юхименко, Марія Нещерет ; ред. Ірина Коссе. - Київ : Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, 2021. - 27 с. - Публікацію підготовлено в рамках програми "Громадськість за демократизацію" за сприяння Європейського Союзу та проєкту "Вплив пандемії COVID-19 на ефективність співпраці ОГС з регіональною владою в Україні" за підтримки МФ "Відродження", що реалізуються Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій.