Практикум "Механіка суцільного середовища". "Закон Пуазейля для ламінарного руху рідин і газів у капілярах, визначення показників в’язкого тертя. Процеси переносу у газах, оцінка кінематичних параметрів, параметрів молекул газу"

Loading...
Thumbnail Image
Date
2021
Authors
Дорош, Анатолій
Мельник, Руслан
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Капілярні процеси становлять важливу частину вивчення процесів у природі, анатомії судин. Капілярні, електрокапілярні явища використовуються у наукових лабораторіях, в технологічних процесах. У посібнику розглянуті експериментальні і теоретичні основи закону Пуазейля ламінарного протікання рідких і газових середовищ через капіляри. Дані описи методики проведення робіт з капілярами, лабораторних робіт по визначенню параметрів в’язкості рідких та загоподібних речовин. У роботі з визначенням в’язкості повітря проводиться оцінка його кінетичних параметрів (характеристичні параметри процесів тепло-, електропереносу, дифузії) та параметрів молекул повітря.
Description
Keywords
внутрішнє (в’язке) тертя, шар Прандтля, капіляр, рівняння Пуазейля, процеси переносу, дифузія, довжина вільного пробігу, ефективний перетин молекули, розділ книги
Citation