121 Інженерія програмного забезпечення

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 32
  • Item
    Оптичне розпізнавання позначок при оцінюванні кредитоспроможності фізичної особи
    (2023) Білокінь, Данило; Нагірна, Алла
    В даній кваліфікаційній роботі магістра проводиться дослідження процесу оптичного розпізнавання позначок, методи та способи розв’язання поставленої задачі та необхідні інструменти. Розробляється програмне забезпечення, яке буде генерувати таблиці для відповідей, оптично розпізнавати зображення та оцінювати кредитоспроможність фізичної особи на основі анкет. Результат роботи програмного забезпечення будуть виводитись в вигляді файлу з виділеними відповідями і оцінкою на основі відповідей і коефіцієнтів важливості питань.
  • Item
    Веб-платформа для реалізації моделі "потрійної спіралі" (взаємодії університетів, ІТ-компаній та владних структур)
    (2023) Денисенко, Ігор; Ковалюк, Тетяна
    Дипломна робота реалізує можливість взаємодії трьох різних структур, тобто уряду, університетів та компаній у реалізації проектів уряду, процесу їх аналізу, розробки та імплементації проектів, що вирішуються суспільні чи будь які інші проблеми. Перший розділ містить дослідження бізнес процесів, пов’язаних з основною темою роботи, потенційних шляхів реалізації, проблематику системи "потрійної спіралі" та планування вирішення поставлених задач, також і шляхи інтеграції чи живучість ідеї, як бізнес проекту. Другий розділ описує реалізацію власного веб-ресурсу за допомогою сучасних бібліотек та використання CRM платформ. У цьому розділі показано процес створення клієнт-серверного застосунку, описано його структуру, компоненти та використані інструменти та технології. Третій розділ демонструє практичне використання створеного застосунку для різних ролей та їх бізнес-процеси, які є частиною "потрійної спіралі". У даному розділі описано користувацький інтерфейс для різних типів користувачів, та взаємодію з ним.
  • Item
    Розробка веб ресурсу для генерації елементів NFT-колекцій
    (2023) Іщенко, Іван; Франчук, Олег
    Ця робота присвячена розробці веб ресурсу для генерації елементів NFT-колекцій та дослідженню аспектів використання NFT у цифровому світі. У роботі проведено аналіз ринку цифрових активів, розглянуто наявні рішення та їх функціонал. Також надано детальний опис розробки архітектури та реалізації продукту. Результатом роботи є розроблений веб-застосунок для створення цифрових активів.
  • Item
    Використання нейро-комп’ютерних інтерфейсів для збору та накопичення інформації про користувачів веб русурсів
    (2023) Хмель, Світлана; Глибовець, Андрій
    Метою дослідження є аналіз існуючих нейро-комп'ютерних інтерфейсів на предмет виявлення основних показників, що можуть бути використання для аналізу інформації про відвідувані веб ресурси. Розробити архітектуру системи та перевірити можливість інтеграції запропонованої архітектури на основі побудованого прототипу. Оцінити основні переваги та недоліки.
  • Item
    Побудова інформаційної системи для рекрутингу та проведення співбесід
    (2023) Кузьменко, Ілля; Ковалюк, Тетяна
    Мета дослідження: оптимізувати роботу менеджерів з підбору персоналу, покращити якість відбору персоналу на етапі проведення співбесід, впровадити прозорі оцінки результатів співбесід. Зробити огляд та аналіз сучасних типів та методів проведення співбесід. Проаналізувати наявні методи та категорії суб’єктивного оцінювання кандидатів на посаду в ході співбесід. Ознайомитися з існуючими бібліотеками та інструментами, котрі потрібно використовувати для автоматизації процесів рекрутингу. Дослідити способи структурування програмної системи для оптимізації розробки та можливості подальшого розвитку автоматизованої системи.
  • Item
    Система керування конфігураціями пристроїв в мережі підприємства
    (2023) Мирошник, Дмитро; Черкасов, Дмитро
    Ця робота присвячена розробці системи керування конфігураціями пристроїв в мережі підприємства, а саме резервне копіювання конфігурацій пристроїв, та застосування змін в конфігураціях пристроїв. У роботі було проведено дослідження наявних рішень у сфері роботи пристроїв у мережі, проведено аналіз можливих компонент в розроблюваній системі та впроваджено власне рішення на основі розглянутих застосунків. Результатом роботи є застосунок, який може вивантажувати і зберігати конфігурації пристроїв у сховищі, та в рамках практичної імплементації надані файли конфігурацій роботи в Jenkins та плейбуки Ansible.
  • Item
    Використання AR в інтерактивних багатокористувацьких розважальних додатках
    (2023) Олійник, Максим; Нагірна, Алла
    У магістерській роботі надається огляд технологій доповненої реальності сучасних мобільних платформ. Також проаналізовано ігрових рушіїв, що можуть використовувати дані технології. Розглядаються бекенд-сервісні рішення, що можуть бути використані для створення багатокористувацьких ігрових додатків з доповненою реальністю. В роботі детально описано створення багатокористувацького ігрового додатку з використанням доповненої реальності.
  • Item
    Розробка системи аналізу та пошуку неструктурованої мультимедійної інформації
    (2023) Пухальський, Богдан; Глибовець, Андрій
    Дана робота має на меті надати огляд систем пошуку зображень і розглянути методи, які використовуються для вирішення проблем комп’ютерного зору. Перша частина зосереджена на потребах користувачів і вимогах до систем пошуку зображень, після чого розглядаються існуючі системи, такі як Google Photos, Apple Photos, Amazon Photos, Microsoft Photos і Flickr, оцінюються їхні переваги та недоліки та обговорюються запропоновані шляхи вирішення виявлених обмежень. У другій частині розглядаються запропоновані методи комп’ютерного зору, включаючи виявлення об’єктів (облич) та текстовий опис зображень. У третьому розділі, представлено огляд розробленої системи пошуку та індексування зображень, що використовує методи комп’ютерного зору, висвітлюючи її принцип роботи, програмні модулі та порівняльну оцінку продуктивності серед розглянутих методів комп’ютерного зору.
  • Item
    Хмарна система MathLearning на базі MathPartner
    (2023) Сах, Роман; Малашонок, Геннадій
    Використання мікросервісної архітектури та хмарних технологій, зокрема обчислень, має значні переваги для освітніх проектів на довгий термін. У ході даної роботи було досліджено основні переваги цих підходів і розроблено освітній проект під назвою Mathpar Learning, що використовує зазначені технології. Проект Mathpar Learning передбачає розробку електронних навчальних матеріалів з математики, фізики та хімії. Під час створення проекту були розглянуті різні варіанти подання навчального матеріалу у цифровому форматі. Для цього була використана існуюча бібліотека електронних навчальних матеріалів. Окрім того, в проекті було реалізовано інтеграцію хмарних обчислень, зокрема системи Mathpartner, що використовується як зовнішня залежність проекту. Це дозволяє студентам та викладачам зручно використовувати хмарні обчислення для виконання складних математичних розрахунків та моделювання на основі реальних даних. Робота над проектом Mathpar Learning показала, що використання мікросервісної архітектури та хмарних технологій сприяє покращенню освітнього процесу, розширює можливості доступу до навчальних матеріалів та забезпечує ефективне використання обчислювальних ресурсів.
  • Item
    Хмарна система MathLearning: імплементація продуктових вимог та документації
    (2023) Скуратівський, Максим; Малашонок, Геннадій
    Дана робота присвячена темі збору та документації вимог до програмного забезпечення, як важливого етапу розробки інформаційних систем. Розглянуто історію та визначення продуктових вимог, їх класифікацію, а також окреслено компетенції та якості бізнес-аналітика, як спеціаліста, який працює над вимогами до програмного забезпечення у командах розробки. Описано кожен етап життєвого циклу продуктових вимог, а також техніки та інструменти, які використовує бізнес-аналітик для роботи з продуктовими вимогами у проектах. Результатом практичної частини даної роботи є продуктова документація та опис вимог до хмарної системи MathLearning двома мовами: українською та англійською.
  • Item
    Управління транспортними потоками на основі машинного навчання
    (2023) Велігурський, Олександр; Франчук, Олег
    Дипломна робота присвячена дослідженню можливості використання методів машинного навчання для управління транспортними потоками. Метою роботи є розробка алгоритму для передбачення кількості транспорту на ділянці дороги в реальному часі та прийняття рішень щодо управління транспортними потоками. Включає розробку програмного забезпечення для моделювання та експериментального дослідження розробленої моделі, а також проведення експериментів та аналіз результатів дослідження. Перший розділ містить дослідження наявних методів машинного навчання та нейронних мереж для їх використання в управлінні транспортними потоками. Описуються принципи роботи, методи тренування моделей. У другому розділі проводиться вибір кращого підходу для отримання позитивних результатів. Описуються обрані технології та алгоритми, кроки які були зроблені для навчання моделі та опис створення середовища для тестування розробленого алгоритму. У третьому розділі роботи розглядаються отримані результати та реалізація алгоритмів для управління транспортними потоками на основі машинного навчання. Описуються порівняння отриманих результатів з ручним керуванням трафіку. Проводиться аналіз інших можливостей для покращення розробленої системи.
  • Item
    Обробка відео для розпізнавання та ідентифікації об'єктів
    (2021) Бондар, Ілля; Ковалюк, Тетяна
    Дипломна робота описує можливі варіанти вирішення проблеми розпізнавання та ідентифікації об’єктів на відео за допомогою різних підходів. У роботі у якості об`єкту розпізнавання та ідентифікації буде розглянуто обличчя людини. Результатом цієї роботи має бути програмне забезпечення, яке може навчитись на сеті для тренування, потім знайти обличчя на відео в реальному часі та, звісно, унікально його ідентифікувати. У першому розділі було проведено детальний огляд інструментів для вирішення задачі, їх порівняння та опис. Огляд існуючих рішень для вирішення проблеми, порівняння, аналіз та висновки. У другому розділі ми детальніше описали обраний варіант для реалізації програмного застосунку, глибше розглянули обрані інструменти та підходи до розпізнавання обличчя у відеопотоці. У третьому розділі описана концепція реалізації власного програмного застосунку, розглянуті та обґрунтовані обрані технічні інструменти для досягнення поставленої цілі.
  • Item
    Розробка методології та рекомендацій з розробки "доступних" UI/UX веб застосунків
    (2021) Бітаєва, Олександра; Черкасов, Дмитро
    В рамках роботи було проведено аналіз існуючих стандартів зі створення доступних користувацьких інтерфейсів, для забезпечення можливості користуванням веб застосунків аудиторії з зоровими проблемами. В результаті було спроектовано методологію, зміст якої складається з порад щодо проектування доступних інтерфейсів для розробників та дизайнерів. Актуальність методології було перевірено на прикладі стороннього веб застосунку зі сфери онлайн комерції.
  • Item
    Розробка принципів, підходів та архітектури підсистеми для розподіленого навантажувального тестування та аналізу результатів у системі CI/CD
    (2021) Бенюх, Лада; Глибовець, Андрій
    В рамках даної дипломної роботи був проведений аналіз різних інструментів для здійснення навантажувального тестування та тестування продуктивності, масштабування таких тестів та централізованої звітності метрик. В результаті були запропоновані підходи та принципи до побудови сучасної архітектури для реалізації підсистеми навантажувального тестування в безперервній поставці коду на базі Kubernetes та Jenkins.
  • Item
    Побудова системи електронного цифрового підпису
    (2021) Баранов, Костянтин; Нагірна, Алла
    Дана робота присвячена створенню системи електронного цифрового підпису, що реалізацією схему захисту особистого паролю з підвищеним рівнем безпеки у масштабних інформаційних системах. Перший розділ описує основні теоретичні відомості необхідні для побудови систем електронного цифрового підпису. Розглядаються поняття криптографічних перетворень, пояснюється ідея асиметричної криптографії, її головних властивостей. У другому розділі проводиться порівняльний аналіз найбільш поширених сучасних методів захисту особистого ключа. У третьому розділі пропонується до розгляду алгоритм захисту особистого ключа з підвищеним рівнем безпеки. Детально описується технічні рішення, які були використанні для побудови системи електронного цифрового підпису, що реалізовує запропонований алгоритм.
  • Item
    Рекомендаційна система пошуку житла базована на ізохронних мапах
    (2021) Жук, Максим; Глибовець, Андрій
    В рамках даної роботи проведено огляд сучасних технологій, що можуть бути використані для побудови рекомендаційних систем з використанням мап та ізохронів. Розглянуто основні складнощі пов’язані з побудовою рекомендаційної системи пошуку житла. Розроблена архітектура рекомендаційної системи. Реалізовано прототип, що демонструє життєздатність даних підходів та дає змогу оцінити корисність для користувача.
  • Item
    Побудова інформаційної системи управління взаємовідносинами з клієнтами для брокерських компаній у страховій галузі
    (2021) Василенко, Андрій; Глибовець, Андрій
    В цій магістерській роботі надається огляд систем управління взаємовідносинами з клієнтами, побудована архітектура такої системи, а також створена система управління взаємовідносинами з клієнтами для брокерських компаній у страховій сфері, з використанням блокчейн технології на базі Ethereum як елемента підтвердження достовірності даних, а також джерела не конфіденційних даних клієнтів стосовно їх страхових випадків.
  • Item
    Веб-ресурс для автоматизації аналізу можливості реалізації програмних проектів
    (2021) Усачов, Кирило; Ковалюк, Тетяна
    Дипломна робота описує можливість автоматизувати шляхом створення веб-ресурсу аналіз програмного проекту з огляду на можливість його реалізації. Перший розділ містить дослідження стосовно шляхів та критеріїв оцінки проектів, дано визначення та розібрано основні параметри, за якими можна робити аналіз. Другий розділ описує реалізацію власного веб-ресурсу за допомогою сучасних бібліотек. У цьому розділі показано процес створення системи, описано її структуру, компоненти та використані інструменти. Третій розділ демонструє практичне використання створеного застосунку. У даному розділі описано користувацький інтерфейс, та взаємодію з ним.
  • Item
    Рекомендаційна система заснована на сингулярному розкладанні
    (2021) Титаренко, Владислав; Малашонок, Геннадій
    Дипломна робота описує рекомендацінй систему засновану на методі сингулярного розкладанні матриць, що надає можливість персоналізованих рекомендацій користувачам систем. Перший розділ присвячений огляду в цілому рекомендаційним системам. В цьому розділі буде дано визначенню поняття рекомендаційної системи, а також розглянуто та описано медоти реалізації, за якийми розділяються рекомендаційні системи. Будуть наведені приклади сфер використання рекомендаційних систем. В другому розділі буде описано безпосередньо метод сингулярного розкладання матриць, а також розглянуто алгоритм рекомендацій заснований на даному методі. Третій розділ присвячено архітектурі системі рекомендацій. Будуть визначено та описано вимоги, яким система повинна задовольняти. В розділі буде запропонована архітектура системи з обгрунтуванням її доцільності. Також, розділ описує модуль для рекомендацій розробленого за допомогою метода сингулярного розкладання матриць, та інших компонентів системи таких, як: сервіс бізнес логіки та мобільний застосунок.
  • Item
    Розробка уніфікованого CI/CD PIPELINE для підтримки, розробки та супроводу веб застосувань
    (2021) Торба, Тетяна; Глибовець, Микола
    In this work the main approaches for building CI\CD are reviewed, also the problems are described that might arise during CI\CD construction. At the same time in work modern approaches are analyzed and characterized with their pros and cons. After architecture analysis is done. During the design and development stages we outlined a set of requirements that CI\CD should meet, worked out a system diagram and set of necessary tools. In the end, several deployments are done in order to test CI\CD.