Кіно-Театр. 2021. №5

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 22
  • Item
    Лариса Руснак: "Нам треба кричати, щоб бути почутими"
    (2021) Руснак, Лариса
    Стрічка Олесі Моргунець "Депортація 44-46" вперше в кіно торкається важкої травми - переселення українців з рідних місць. Юрій Борець, що жив в Австралії, вмістив спогади про рідну Лемківщину тих часів у книзі "УПА у вирі боротьби", за якою Олесь Янчук поставив "Залізну сотню". Там ішлося і про ті події. Але то ігровий фільм, хоча й на документальній основі - крім того, в центрі там сотня УПА. У стрічці "Депортація 44-46" - документальній з ігровими елементами, йдеться про насильне виселення мирних жителів зі своїх місць. Вона не прозвучала б так сильно без вашої участі.
  • Item
    В Україні знімають фільм про Мустафу Джемілєва
    (2021)
    Іван Тимченко розпочав зйомки повнометражного ігрового фільму "Киснева станція", присвяченого історії з життя лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.
  • Item
    "Документи епохи" (1928)
    (2021)
    9 червня на сцені 6 Національного центру Олександра Довженка відкрилась ретроспектива фільмів Лео Могі (Леоніда Могилевського) МОҐІ FEST.
  • Item
    Дещо про кіно як про перший український фронт та його поразку
    (2021) Канівець, Іван
    Нині стало більш-менш очевидним: нинішня "гаряча" фаза нашої війни з Росією мала прелюдію: захоплення інформаційного простору України та масований вплив на свідомість мешканців насамперед сходу та півдня нашої країни.
  • Item
    "Така еквілібристика почуттів на сцені, що заздрять закордоном..."
    (2021) Котенок, Вікторія
    Мюзикл "Гуцулка Ксеня" став одним із найпопулярніших і касових вистав Івано-Франківського театру ім. Івана Франка (понад З0 аншлагів). З 2019 по 2021 рік, незважаючи на карантини, колектив побував з виставою у кількох містах країни, а на "Золотих оплесках Буковини-2019" у Чернівцях мюзикл став найкращою виставою.
  • Item
    "Драматургія доби", або Невтішний діагноз пострадянському суспільству
    (2021) Швець, Юлій
    Починаючи з раритетної на наших теренах назви, "Маклена Граса" впевнено виділяється на фасаді нового українського театру. Вирізняє її насамперед старомодна прямота аналізу соціальних стосунків, що нагадує європейський театр другої половини минулого століття. Парадоксальним чином саме ця прямота інтригує й приваблює. Тож якщо ви стомились від "політкоректних історій" про любов як панацею від патології "іншого", толерантності як антитези агресивності, жіночої солідарності й пошуків етнічного коріння - вам сюди.
  • Item
    "Нарцис і Ґольдмунд": філософські мандри манівцями життя
    (2021) Канівець, Анастасія
    15-21 липня в кінотеатрі "Жовтень" проходив Тиждень австрійського кіно. Відбувається він в Україні з 2012 року, презентуючи нові фільми австрійського чи копродукційного виробництва. Цього року показали п’ять стрічок різних видів та жанрів; фільмом-відкриттям Хто Тижня, що його представили голова Австрійського культурного форуму Ульф Хаусбрандт і програмний директор фестивалю Ілля Дядик, став "Нарцис і Ґольдмунд" оскароносного Штефана Руцовицькі.
  • Item
    "Депортація 44-46"
    (2021) Брюховецька, Лариса
    Прем’єра позаконкурсного фільму "Депортація 44-46" відбулася на кінофестивалі "Корона Карпат" в кінотеатрі "Злата" 26 червня за участі Олесі Моргунець-Ісаєнко та Лариси Руснак. Сеанс став подією. Про події, показані у фільмі, вже є якісна історична література з вивіреними фактами і документами.
  • Item
    Олеся Моргунець-Ісаєнко: любов'ю можна домогтися більшого
    (2021) Моргунець-Ісаєнко, Олеся
    З молодою режисеркою Олесею Моргунець-Ісаєнко ми зустрілись на фестивалі "Корона Карпат", де вона презентувала свій новий документальний фільм "Депортація 44-46", який був схвально прийнятий публікою. До цього у неї вийшла іще одна актуальна документальна стрічка "Рубіж. Грубешівська операція", а також повнометражний дебют в ігровому кіно - "Казка про гроші" за повістю Володимира Короленка.
  • Item
    На гребені української "нової хвилі". Ірина Цілик
    (2021) Канівець, Анастасія
    "Одного ранку прокинувся знаменитим" - так зазвичай говорять про акторів, що вперше знялися у фільмі, котрий став подією. Втім, правдиво це і для режисерів, й тут якраз той випадок. Авторка кількох ігрових короткометражок і одна з режисерок документального проекту "Невидимий батальйон" зняла свій повнометражний дебют, також документальний, - та одержала нагороду "Санденсу". Про таке кажуть: "Це могло б стати сюжетом для фільму", - і, правда, могло б.
  • Item
    Талант відчувати
    (2021) Крутова, Олена
    Як часто в метушні повсякденності ми зупиняємося, щоб послухати етюд вуличного скрипаля в підземці або вслухатися в джазові мелодії дощу, вловлюючи у звуках внутрішній ритм і гармонію? Зупинитися так, щоб слухати, а не робити відео та селфі. Бо слухати - це мистецтво.
  • Item
    Берлінале 2021 року
    (2021) Новікова, Олена
    Два роки тому ніхто не міг уявити, що в XXI сторіччі людство зустрінеться з жахливою пандемією, яка забере мільйони людських життів... Нові реалії торкнулися і Берлінського кінофестивалю. 5-9 березня фестиваль частково відбувся в режимі онлайн. Акредитовані спеціалісти і журі змогли побачити до 20 фільмів і зум-конференції.
  • Item
    "Корона Карпат" - фестиваль українського кіно
    (2021) Брюховецька, Лариса
    IX Трускавецький кінофестиваль "Корона Карпат" має дві мети. Підтримати й популяризувати українське кіно, привернути до нього увагу курортників. І разом з тим - популяризувати курорт Трускавець.
  • Item
    Кіновідлуння року. IX кінофест у Трускавці
    (2021) Саква, Олександр
    Як людство віками жило без кіно? Богорівне мистецтво! В ньому часом стугонять світи, вражаючі, як Задум Всевишнього - і незбагненні, як людське єство. Та постає кінематограф таким лише за умови, якщо автори стрічок - Творці. Тобто Митці з великої літери.
  • Item
    "Корона Карпат-2021" - творити і захищати
    (2021) Швець, Юлій
    Місто-курорт Трускавець, у якому більшість населення не страждає ковід-ідіотизмом і радикально вакциноване (п’ята його частина - лікарі), вразило комфортним затишком і ні на що не схожою атмосферою кінофестивалю "Корона Карпат", позбавленого пафосу, гламуру й фанаберії. Все по-домашньому... і навіть вхід на всі кінопокази вільний (тобто безкоштовний): вибирай до вподоби та насолоджуйся великим екраном, якщо ти від нього навіть відвик.
  • Item
    Що цікавого у наймолодших?
    (2021) Чернілевський, Станіслав
    Для мене відкриттям стала харківська кіношкола, роботи Харківської академії мистецтв. Я не знав, що там готують кінематографістів, а тут оприявнилося. І в цій кіношколі зі скромним технічним забезпеченням виявилась найкраща робота серед кількох десятків фільмів, які ми передивилися.
  • Item
    Фільми - українцям, досвід - студентам. Василю Петровичу Вітру - 70!
    (2021) Канівець, Іван
    Видатний український режисер, актор, сценарист та педагог Василь Петрович Вітер народився 16 червня 1951 року в селі Великополовецьке Київської області. Після школи він захотів вчитися на актора і поїхав вступати до Київського інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого. Йому дуже пощастило, бо потрапив у майстерню Михайла Верхацького, колишнього "березільця", який працював з Лесем Курбасом.
  • Item
    Іван Уривський. Висока стерня
    (2021) Вергеліс, Олег
    Володимир Кучинський, який запросив молодого режисера Івана Уривського у Театр імені Леся Курбаса на постановку "Перехресних стежок" Івана Франка, після успішної львівської прем’єри (вистава згодом отримала Державну премію імені Леся Курбаса, а також низку нагород від НСТДУ), у вузькому колі якось підвів підсумок спільної роботи його театру з режисером-новачком родом з Кривбасу: "Іван, на відміну від своїх ровесників, не прагне спекулювати на псевдоактуальності, взявши в роботу великий текст великого автора, а прагне на сцені “тихої розмови" з Вічністю, він прагне зазирнути Вічності в зіниці. Це унікальний, рідкісний дар для сучасного молодого режисера, що не прагне бути “модним” чи медійно "актуальним”, а прагне відчути трепетний стук авторового серця у тому чи іншому значному класичному творі". Така думка театрального гуру (хай не дослівно, але суть оцінки саме така) могла би слугувати епіграфом до активних творчих пошуків молодого режисера Івана Уривського на сценах Львова, Києва, Одеси.
  • Item
    Василь Шкляр: "Це диво, що Тарас витяг фільм на такому бюджеті в екстремальних умовах"
    (2021) Шкляр, Василь
    На мою думку, творча співпраця між письменниками і кінематографістами може принести хороші плоди, як це було в Україні в 1960-х-на поч. 1970-х. Але впродовж існування кіно нерідко літератори нарікали, що кінематографісти псують твори класики (і таке бувало), що їм недоступний глибокий психологізм, розкриття людини. Кінематографісти відповідали, що в кіно свої засоби - і не варто покладатися на буквалізм у прочитанні літературного твору.
  • Item
    Борис Савченко: "Головне в людській поставі - гідно піднята голова"
    (2021) Савченко, Борис
    Виповнилося 100 років від дня народження Романа Різняка - діяча Організації українських націоналістів-революціонерів, керівника боївки, референта служби безпеки Дрогобицького надрайонного проводу ОУН. В програмі VIII Трускавецького кінофестивалю (листопад 2019 року) відбулася презентація кіносценарію Бориса Савченка, Юрія Голіченка і Тараса Метика "Заповіт форпосту "Тут стань!", присвяченого легендарній постаті Романа Різняка. Сьогодні кінорежисер, народний артист України Борис Савченко - гість редакції.