Кіно-Театр. 2021. №4

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 21
  • Item
    Іван Миколайчук і сучасна культура. Анкета журналу "Кіно-Театр" : до 80-річчя Івана Миколайчука
    (2021)
    Ім’я Івана Миколайчука згадуєш найпершим, коли йдеться про відродження українського кінематографа в недовгі роки хрущовської відлиги. Дивовижний талант цього блискучого актора, сценариста й автора оригінальних творчих ідей у похмурі часи "розвиненого соціалізму" повертає українцям повагу й любов до власної культури, яку упосліджували й нищили кремлівські господарі впродовж усього існування Радянського Союзу. Кожен фільм за участю Миколайчука ставав видатною подією.
  • Item
    Світло Лесі (огляд вистав)
    (2021) Швець, Юлій
    Остаточні висновки театрального року, присвяченого 150-річчю Лесі Українки, робити рано, але проміжні видаються цікавими. Серед робіт різного характеру, об’єднаних феміністичною повісткою, є й кілька нетрадиційних – за актуальністю, наративом, а подекуди й за характером та манерою освоєння матеріалу.
  • Item
    "Кассандра": у пошуках правди та істини
    (2021) Котенок, Вікторія
    Київський театр ім. Івана Франка неодноразово звертався до творчості Лесі Українки: були поставлені "Лісова пісня", "Камінний господар", "Кассандра", "Бояриня", "Одержима", "Адвокат Мартіан", "У пущі", "На полі крові". До 150-річчя видатної української письменниці театр презентував у фойє виставку фотографій з цих вистав,
  • Item
    Трилогія кохання
    (2021) Крутова, Олена
    Вшанування видатних діячів мистецтва, що є символами національної культури, – усталена традиція кожної цивілізованої країни. Звична й зрозуміла, приємна й зворушлива. Тим паче, коли це справді є виявом щирої поваги й любові. Ювілей Лесі Українки (150-річчя від дня народження) театр, який 80 років має в назві її ім’я, а саме – Національний театр російської драми ім. Лесі Українки, відсвяткував двома подіями: експозицією костюмів з вистав за п’єсами письменниці (захід відбувався в музеї Тараса Шевченка), поставлених упродовж 1939–2002 рр. в театрі, та спектаклем "Три кохання", прем’єра якого відбулася на Новій сцені 26 лютого.
  • Item
    Чи є вихід з матриці? "Пер Гюнт" - перезавантаження
    (2021) Велика, Ангеліна
    Бути собою чи бути задоволеним собою? Як це, і в чому різниця? Як збагнути задум творця і здійснити його у своєму житті? Відповіді шукали у Національному театрі імені Івана Франка у виставі "Пер Гюнт".
  • Item
    "Була б людина, а злочин знайдеться"
    (2021) Дроздовський, Дмитро
    У рік сторіччя Ф. Дюрренматта Тарас Жирко відтворює магічно-реалістичний світ його "Аварії". ...Пошуки місця для ночівлі приводять Альфреда Трапса (Євген Нищук) до будинку, де господарює вісімдесятилітня пані Верге. Вона не бере з постояльців грошей, проте пропонує їм зіграти в гру. Ця гра виявляється більшою за життя (в ґадамерівському сенсі).
  • Item
    "Чоловік і жінка" - forever!
    (2021) Марченко, Сергій
    "Мабуть, в історії світового кіно не знайдеться схожого випадку, коли одні й ті ж головні актори та режисер утретє "заходять в одну й ту ж воду". Мова – про знаменитий фільм Клода Лелюша "Чоловік і жінка" (1966), що отри- мав "Золоту пальмову гілку" у Каннах та два "Оскари": за "Найкращий фільм" і за "Найкращий оригінальний сценарій".
  • Item
    Історія перемог вільних українців
    (2021) Пантін, Олександр
    В часи війни і терору на теренах України багатьом нашим співвітчизникам довелося покинути рідний дім та вирушити на пошуки кращої долі. Так нині в Канаді існує одна з найбільших українських діаспор.
  • Item
    Дитинство в полоні червоної химери
    (2021) Канівець, Анастасія
    "Велика історія" очима дитини – мотив досить поширений. А якщо говорити про тему революції 1917 р. і так званої "громадянської" війни, то й популярний: кому жодного разу не траплялося фільму про дитину чи дітей, що з ентузіазмом долучаються до воєнних подій як до небезпечної й тим більш захоплюючої гри? Втім, розставляти акценти тут можна по-різному – різний результат і одержуючи.
  • Item
    Енергія свободи
    (2021) Швець, Юлій
    Американка з китайським корінням Хлої Чжао із фільму в фільм розповідає історії не надто успішних, але й не простих американців. Режисерка загострює глядацьку увагу на представниках нечисленних спільнот Північної Америки, на індіанських резерваціях, вимираючому племені ковбоїв тощо. Чжао працює в напівдокументальній манері: використовує непрофесійних акторів, натуральні декорації, насичує оповідь малозначущими деталями. Ін- коли при перегляді її «авторського кіно» складається враження, ніби останні дні цивілізації вже настали, і маємо очікувати повернення динозаврів разом з льодовиками – причиною їх зникнення.
  • Item
    Астрофізик і Механтроп. Загублене інтерв'ю : до 80-річчя Богдана Ступки
    (2021) Ступка, Богдан
    Думаю, що Богдан Сильвестрович, маючи в ті роки повно інших справ, погодився зі мною зустрітися саме тому, що мене цікавила не стільки тогочасна злободенність, скільки його рання творчість. Я знав, що його перша роль в театрі була у виставі "Фауст і смерть" за п’єсою Олександра Степановича Левади, брата моєї бабусі, з яким я мав щастя спілкуватися в дитинстві і юності. Спілкування це, а ще більше перечитування його книжок та політичних памфлетів, навчило мене і критичної допитливості, і національної самоповаги.
  • Item
    Владлен Одуденко: "Сценографія - це такий же актор зі своїм характером і посланням"
    (2021) Одуденко, Владлен
    Одуденко Владлен (н. 1975, Київ) – художник-постановник. Навчався у РХСШ ім. Т.Г. Шевченка. У 2000 р. закінчив театрально-декораційне відділення Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури. Педагоги – О. Бобровников, Д. Лідер, О. Бурлiн.
  • Item
    Акмал Гурезов: "Сцена наділяє мене сміливістю бути самим собою"
    (2021) Гурезов, Акмал
    Акмал Гурезов (н. 1985) – актор театру і кіно. Народився в місті Файзабад (Таджикистан). Закінчив Донецьке училище культури та КНУТКТ ім. І. Карпенка-Карого. У 2010–2020 роках працював у Київському театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра.
  • Item
    Майя Струннікова: "Лише коли я мучуся роллю, то розумію, що живу"
    (2021) Струннікова, Майя
    Майя Струннікова (нар. 1974, Івано–Франківськ) – акторка, педагог, заслужена артистка України (2013). З 1994 року актриса Харківського академічного українського драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка. У різні роки співпрацювала з харківськими недержавними театрами "P.S.", "Ланжеронъ", Відкритий театр, Театральна компанія Романа Панченка.
  • Item
    Райнер Вернер Фассбіндер: від авангарду до класики, від Брехта до Вісконті
    (2021) Швець, Юлій
    Актор, театральний режисер, імпресаріо, драматург, сценарист, художник-постановник, кінорежисер, редактор, композитор, продюсер – навряд чи знайдеться у світовому мистецтві ІІ половини ХХ століття постать універсальніша, ніж Райнер Вернер Фассбіндер (Rainer Werner Fassbinder, 1945–1982) – один із найбільш сміливих і оригінальних митців часу.
  • Item
    Світ у дзеркалі... Анни Липківської
    (2021)
    Історія пам’ятає своїх героїв, але літописців, які її фіксують, не завжди. А деякі з них, їхнє особисте, громадське і професійне життя заслуговують уваги і пам’яті. Одним з таких істориків, теоретиків і фіксаторів історії українського театру кінця ХХ і початку ХХІ століття була Анна Костянтинівна Липківська, якої не стало 24 березня 2021 року.
  • Item
    Все життя між кіно і театром (Ярослав Гаврилюк)
    (2021) Брюховецька, Лариса
    Театральна і кінематографічна спільноти сумують: 25 травня від ковіду помер актор театру і кіно, народний артист України Ярослав Гаврилюк. Йому було тільки 69 років.
  • Item
    Натхненна сила Катерини Білокур
    (2021) Самолевська, Ольга
    Ця художниця живе на Землі вже 120 років, хоча половину цього строку її нема фізично. Дивна річ, але потужність її помітно зростає, і нові генерації відкривають для себе цю натхненну силу.
  • Item
    Двадцять вісім яскравих листівок
    (2021) Веселовська, Ганна
    Ще у шалені 1990-ті, коли літературою призвичаїлися торгувати без усяких церемоній на вулицях, поглянувши на акторські обличчя на яскравих обкладинках, не раз охоплював сум: а де ж наші українські артисти, чому немає про них таких доступних і цікавих книжок? Часу відтоді минуло немало, з’явилися солідні видання про Борислава Брондукова, Івана Миколайчука, Аду Роговцеву, Богдана Ступку, Анатолія Хостікоєва і ще декого. Однак у цілому, традиція писати популярні нариси про вітчизняне акторство поки не склалася, і кожне нове видання, присвячене українським артистам, сприймається як подарунок їхнім шанувальникам і виклик забудькам.
  • Item
    Сайт, присвячений Івану Миколайчуку
    (2021)
    80-річчя з дня народження Івана Миколайчука – привід не лише згадати про геніального українського кінематографіста, а й зробити щось для поширення пам’яті про нього.