Політики та практики вшанування пам'яті загиблих військових у російсько-українській війні на Сході України (міждисциплінарне дослідження): [Матеріали презентації дослідження, інфографіка ]

Loading...
Thumbnail Image
Date
2021
Authors
Марценюк, Тамара
Осьмак, Владислава
Івасик, Вікторія
Пашкіна, Анна
Олійник, Вікторія
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Міждисциплінарне дослідження політик та практик вшанування пам’яті загиблих військових у російсько-українській війні на Сході України виконувалося протягом літа 2021 року. Текст дослідження складається із трьох розділів — історико-культурологічного, соціологічного і юридичного. Загалом дослідження включає дві частини: кабінетну та польову (емпіричну). Кабінетна частина передбачала огляд фахових (наукових) вітчизняних і міжнародних досліджень; інформації у ЗМІ; статистичної інформації, законодавчої бази тощо. Емпірична частина дослідження виконана з використанням якісних і кількісних соціологічних методів. Польова частина роботи тривала протягом червня-липня 2021 року. Було проведено 20 глибинних інтерв’ю, тривалістю від 60 до 80 хвилин кожне. Для відповіді на поставлені завдання дослідження було важливо опитати представників і представниць декількох соціальних категорій, а саме — родичів загиблих, військових капеланів і психологів, ветера нів-побратимів загиблих, а також волонтерок і представниць громадян ського суспільства, які працюють з темою вшанування пам’яті загиблих на війні. Таким чином вибірка була таргетованою і відбір здійснювався за переліком соціально-демографічних критеріїв, яким респонденти мали відповідати. Серед опитаних виявилося 6 чоловіків і 14 жінок. Було проведено 10 фокусованих інтерв’ю з експертами, які професійно працюють з тематикою вшанування пам’яті загиблих у російсько-українській війні. Статистику щодо загиблих у російсько-українській війні проаналізо вано на основі даних «Книги пам’яті полеглих за Україну», яку засновано 22 липня 2014 року. Дані взято станом на липень 2021 року. Репрезентативне для України ставлення дорослого населення до політики і практик вшанування пам’яті загиблих на війні з’ясовано у результаті проведення опитування дослідницькою агенцією Інфо Сапієнсу липні 2021 року. Було опитано 1000 респондентів віком від 16 років по всій Україні, за винятком АР Крим та непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей. Метод опитування — особисте інтерв’ю вдома у респондента з використанням планшетів (САРІ)
Description
Keywords
російсько-українська війна, загиблі на війні, статистика
Citation
Політики та практики вшанування пам'яті загиблих військових у російсько-українській війні на Сході України (міждисциплінарне дослідження) / дослідницька команда: Тамара Марценюк, Владислава Осьмак, Вікторія Івасик, Анна Пашкіна, Вікторія Олійник - Київ : [б. в.], 2021. - [38] c.