Оцінка санітарного стану лісових насаджень за даними дистанційного зондування

Loading...
Thumbnail Image
Date
2020
Authors
Ландін, Володимир
Кучма, Тетяна
Гуреля, Віталій
Захарчук, Володимир
Соломко, Василь
Фещенко, Валерій
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Висвітлено зростання площ патологічного всихання хвойних насаджень і масового ушкодження деревостанів шкідниками й хворобами лісу в багатьох країнах світу та в Україні упродовж двох останніх десятиріч. В умовах малолісної України проблеми погіршення стану лісів, зниження їх продуктивності і стійкості до несприятливих чинників середовища стали першочерговими у зв’язку з необхідністю переходу лісового господарства на сталий розвиток. Упродовж останніх років у лісах Українського Полісся спостерігається активізація лісопатологічних процесів, які носять хронічний характер та призводять до всихання соснових насаджень. Встановлено, зокрема за даними дистанційного зондування, що у багатьох випадках значне всихання дерево станів відбувається швидкими темпами, часто впродовж одного вегетаційного періоду, причому у середньовікових, пристигаючих, стиглих та перестійних насадженнях природного походження, у сприятливих для зростання сосни звичайної лісорослинних умовах. Наголошено, що вже у 2003 р. у лісах підприємств Державного комітету лісового господарства України суцільні санітарні рубки у всихаючих насадженнях проводились на площі понад 11,5 тис. га, а вибіркові — на площі майже 140 тис. га. Наразі площа лісів, які потребують негайних заходів боротьби з хворобами та шкідниками перевищила 370 тис. га (понад 6% земель вкритих лісом). Акцентуємо увагу, що ефективний захист лісів від шкідників і хвороб можливий за умов оперативного виявлення і моніторингу вогнищ розмноження шкідників та інфекцій. Запропоновано впровадження супутникового моніторингу лісових екосистем. Обґрунтовано, що у сучасних умовах для оцінки патологічних процесів у лісах прогресивним і економічно виправданим методом є дистанційне зондування (ДЗ) з космічних апаратів.
Description
Keywords
лісові насадження, всихання хвойних лісів, вогнища розмноження шкідників, супутниковий моніторинг, дані дистанційного зондування, стаття
Citation
Оцінка санітарного стану лісових насаджень за даними дистанційного зондування / В. П. Ландін, Т. Л. Кучма, В. В. Гуреля, В. А. Захарчук, В. Л. Соломко, В. П. Фещенко // Агроекологічний журнал. - 2020. - № 4. - С. 76-86.