Фінансова політика в умовах тінізації та дисбалансів на ринку праці : методологія та інструментарій : монографія

Loading...
Thumbnail Image
Date
2020
Authors
Лук'яненко, Ірина
Віт, Девід
Оліскевич, Маріанна
Шумська, Світлана
Близнюк, Вікторія
Прімєрова, Олена
Семко, Роман
Зварич, Ольга
Токарчук, Тарас
Дадашова, Первін
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Монографію присвячено розробленню теоретико-методологічного забезпечення та сучасного економіко-математичного інструментарію формування середньо- та довгострокової фінансової політики, спрямованої на зменшення соціально-економічних ризиків у суспільстві, відновлення економічного зростання, підвищення конкурентоспроможності та фінансової стабільності української економіки шляхом збалансування інструментів фіскальної, монетарної та соціально-економічної політики з урахуванням тенденцій розвитку ринку праці, міграційних процесів та визначених пріоритетних напрямів детінізації. Розроблений комплекс взаємодоповнювальних оригінальних динамічних економіко-математичних моделей різного рівня агрегації з урахуванням ринку праці та тіньового сектору економіки відрізняється взаємоузгодженістю, системністю, універсальністю та може бути використаний як для прогнозування нелінійної динаміки окремих фінансових та соціально-економічних процесів, так і для оцінки чутливості економічної системи до змін кон’юнктури тіньового ринку та ринку праці, а також проведення багатоваріантного сценарного аналізу визначення основних заходів фінансової політики щодо стабілізації української економіки, зменшення дисбалансів на ринку праці, відпливу людського капіталу, зменшення тіньового сектору, підвищення конкурентоспроможності української економіки та відновлення темпів економічного зростання. Результати дослідження можуть бути використані для подальшого вирішення й інших стратегічно важливих теоретичних та практичних проблем, зокрема пов’язаних з оцінкою ефективності міжнародної інтеграції; визначенням механізмів управління державним боргом; розробленням карти стійкості зовнішнього сектору економіки України; оцінкою частки її тіньового сектору та визначенням заходів, спрямованих на детінізацію української економіки тощо.
Description
Keywords
тіньова економіка, ринок праці, зайнятість, метод системної динаміки, агрегована імітаційна макромодель, монографія, книга
Citation
Фінансова політика в умовах тінізації та дисбалансів на ринку праці : методологія та інструментарій : монографія / за ред. І. Г. Лук'яненко ; Нац. ун-т "Києво-Могилянська академія". - Київ : [НаУКМА], 2020. - 441 с. : іл., табл. - Авт. зазнач. на звороті тит. арк. - Автори: Лук'яненко І. Г., Віт Девід, Оліскевич М. О., Шумська С. С., Близнюк В. В., Прімєрова О. К., Семко Р. Б., Зварич О. В., Токарчук Т. В., Дадашова П. А., Новік А. Ю., Донкоглова Т. О., Насаченко М. Ю., Донкоглова Н. А.