Проблема репрезентації маргіналізованих спільнот у філософії Ричарда Рорті

Loading...
Thumbnail Image
Date
2020
Authors
Мейта, Ксенія
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
У статті розглянуто проблему представлення маргіналізованих спільнот у досконалому суспільстві майбутнього, ліберальній утопії Ричарда Рорті. Метою дослідження було проаналізувати специфіку легітимації представників маргіналізованих груп на рівні державних утворень, партиципативної демократії та соціального антагонізму. Теоретичною базою дослідження є праці Ричарда Рорті, Алена Бадью, Паскаля Брюкнера, Михайла Бахтіна, Жака Рансьєра, Карла Маркса та Бруно Латура. На прикладі США було аргументовано наявність у держави як інституції права представляти інтереси народу попри випадки порушення принципу фундаментальної моральної дії, внаслідок конструктивного характеру соціальних експериментів. Питання самоідентифікації з Іншим було розкрито на основі не так подібності з певними індивідами, як емпатії до автономного суб’єкта іншої культури, що має право на повагу та гідність. Також було проаналізовано шляхи досягнення балансу між соціальним антагонізмом у плюралізмі думок та інтерсуб’єктивним консенсусом між членами ліберальної спільноти. Загалом, продемонстровано інклюзивність ліберальної утопії Рорті, де право голосу матимуть представники диверсифікованих соціальних груп, а солідаризація відбуватиметься на основі сентиментальної освіти.
Description
Keywords
маргіналізовані спільноти, ліберальна утопія, консенсус, антагонізм, автономний суб’єкт, фундаментальна моральна дія, емпатія, стаття
Citation
Мейта К. Ю. Проблема репрезентації маргіналізованих спільнот у філософії Ричарда Рорті / Мейта К. Ю. // Наукові записки НаУКМА. Філософія та релігієзнавство. - 2020. - Т. 5. - С. 81-89.
Collections