Факультет інформатики

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 192
  • Item
    Rule–based NLP approaches for architectural monuments documents' extraction
    (2023) Кирилін, Єгор; Смиш, Олег
    Метою роботи є детальний аналіз методів обробки природної мови для використання їх для дослідження та роботи з українськомовним набором даних з реєстру пам'яток культури України. Досліджено географічний та хронологічний розподіли пам'яток, а також способи написання датувань у реєстрі. У процесі роботи виявлено, що існує значна невиправдана варіативність у написанні дат та інших атрибутів пам'яток, що створює складнощі у подальшій обробці та аналізі. Також, опрацьовано найпоширеніші типи пам'яток культури в реєстрі. Кінцевим продуктом є парсер, створений для розв’язання проблеми різноманіття в написанні даних, з використанням методів обробки природної української мови, що дає змогу єдиним та стандартизованим способом вводити інформацію в реєстр, що полегшує подальший аналіз та обробку і забезпечує точність даних. Для створення застосунку використано мову програмування Python, оскільки вона має бібліотеки для аналізу та візуалізації даних, обробки геоданих та інших задач.
  • Item
    Порівняння операцій агрегування у згорткових нейронних мережах
    (2023) Лахтюк, Аліса; Швай, Надія
    Робота стосується розробки нейронних мереж, а саме Convolutional neural networks (CNNs), що використовуються переважно у програмах комп’ютерного зору та дозволяють проводити якісну класифікацію зображень. На її точність впливають різні параметри у тому числі pooling operations, що існують різних типів. Моделі, побудовані та описані тут, створені за використання датасетів CIFAR-10 та CIFAR-100. Код імплементовано на мові програмування Python, найважливішими використаними бібліотеками є keras та tensorflow. Метою роботи є дослідити та порівняти різні типи pooling operations у згорткових нейронних мережах.
  • Item
    Створення Telegram-боту з використанням OpenAI API
    (2023) Любар, Богдан; Борозенний, Сергій
    Ця робота містить поглиблене дослідження дизайну, розробки та оцінки розмовного чат-бота з акцентом на застосуванні передових методів обробки природної мови. Він починається з детального теоретичного підґрунтя, аналізу сучасного стану технології чат-ботів і висвітлення останніх досягнень і викликів у цій галузі. Потім переходить до практичної частини, де автор описує процес прийняття рішень, етапи розробки та методології оцінки, застосовані під час побудови системи чат-бота. Висновок об’єднує теоретичні та практичні ідеї, розмірковуючи про наслідки роботи. Робота є ресурсом для всіх, хто зацікавлений у розумінні тонкощів розробки чат-ботів і практичного застосування методів штучного інтелекту та методів обробки природньої мови у створенні інтерактивних, схожих на людину систем спілкування.
  • Item
    Реалізація бази знань за допомогою системи PROTEGE
    (2023) Махаммедов, Жан; Жежерун, Олександр
    Ця курсова робота присвячена реалізації бази знань за допомогою системи PROTÉGÉ. В роботі розглядаються основні принципи роботи системи PROTÉGÉ, її функціональні можливості та інструменти. Увага приділяється поняттю онтологій, які є основою баз знань, а також форматам збереження знань, таким як RDF і OWL. Детально описується процес розробки бази знань з використанням системи PROTÉGÉ, що дозволяє легко створити, редагувати та управляти онтологією. Результатом цієї роботи є реалізована база знань, яка демонструє можливості системи PROTÉGÉ. Вона може бути використана для швидкого доступу до військових знань під час повномасштабних воєнних дій, але може бути застосована в різних галузях. Використання системи PROTÉGÉ дозволяє ефективно управляти знаннями та забезпечує швидкий доступ до інформації. Для побудови онтології було використано PROTÉGÉ версії 5.6.1.
  • Item
    Аналіз покращень у Java 19 у порівнянні з Java 17
    (2023) Новак, В.; Яремко, Соломія
    Мета дослідження полягає в порівнянні оновлень в цих версіях, та в аналізі позитивних змін в версії Java 19 порівняно з саме Java 17. Як завдання дослідження, можна виділити такі пункти: зібрати та проаналізувати інформацію про нововведення та покращення, які були впроваджені у Java 19; виконати порівняльний аналіз між Java 19 та Java 17, визначити ключові різниці та переваги нової версії; провести практичне дослідження, щоб підтвердити переваги нових функціональностей та оптимізацій в Java 19; зробити висновки щодо використання Java 19 у порівнянні з Java 17 та визначити можливості й рекомендації для подальшого вдосконалення програмного забезпечення.
  • Item
    Розпізнавання емоцій у відео-потоці за допомогою комп’ютерного зору
    (2023) Пархоменко, Анастасія; Бучко, Олена
    Мета роботи: ознайомлення з релевантними моделями комп'ютерного зору, їх застосуванням, випробування системи, здатної зчитувати емоції людини із відео–потоку за допомогою імплементованої в програму технології FACS. Робота має на меті дослідити теоретичні аспекти розпізнавання емоцій та алгоритми, що застосовуються у комп'ютерному зорі для аналізу обличчя, а також реалізувати програмний застосунок, який демонструє роботу розробленої моделі на практиці.
  • Item
    Розробка web - застосунку для навчання іноземних мов за допомогою карток.
    (2023) Петренко, Єлизавета; Калітовський, Богдан
    У даній курсовій роботі передбачається розробка веб-застосунку для вивчення іноземних мов за допомогою карток. Веб-застосунок використовує декілька методів для запам’ятовування нових слів. Основні з них – метод Flash, метод Contextual Relearning та метод асоціацій. Створений застосунок містить увесь реалізований функціонал, вказаний у вимогах. У текстовій частині роботи міститься опис предметної області, опис роботи методів навчання та детальний опис процесу розробки веб-застосунку. Метою курсової роботи є створення сучасного, простого у застосуванні середовища для вивчення іноземних мов за допомогою карток.
  • Item
    Розробка гри на Unreal Engine 5
    (2023) Пожаров, Дмитро; Борозенний, Сергій
    В даній курсовій роботі було проведено дослідження процесу розробки гри на Unreal Engine 5 з використанням візуальної мови програмування Blueprint. Основним завданням роботи було розроблення гри "Морський бій" в 3D, що дозволило продемонструвати можливості потужного інструменту для розробки ігор. В процесі роботи були досліджені та використані різні функції та інструменти, які надає рушій. Гравець може вибрати складність, розташувати свої кораблі на ігровому полі, або згенерувати випадкове розташування. Ціль гри — знищити увесь флот ворога до того, як ворог знищить флот гравця. На полегшеній складності супротивник буде стріляти навмання, на стандартній буде грати за стратегією, тому гра стане справжнім випробуванням для гравця.
  • Item
    База знань. Реалізація бази знань в Protege
    (2023) Пруднікова, А.; Жежерун, Олександр
    Дана курсова робота призначена для розгляду та ознайомлення з визначеннями онтології та бази знань, а також практичної реалізації бази знань в Protege. Основна частина роботи присвячена моделюванню бази знань у Protege та аналізу простих геометричних задач, які можуть бути вирішені з використанням даного ресурсу. Виконується розробка онтології з визначенням понять, класів, властивостей, індивідів та їх відносин для вибраної геометричної задачі. Детально описується процес створення проєкту в Protege та використання його функціональних можливостей для реалізації бази знань.
  • Item
    Дослідження методів розробки чат-ботів
    (2023) Сидорова, Єлизавета; Салата, Кирило
    Основною метою цього дослідження є вивчення теоретичних відомостей про чат-ботів, практичне застосування набутих знань та аналіз усіх наданих матеріалів. Об’єктом розробки курсової роботи є безпосередньо чат-бот для спрощення пошуку інформації в Інтернеті.
  • Item
    Розробка 2D платформної гри з використанням Unity
    (2023) Ракітенко, Дмитрій; Бучко, Олена
    Робота присвячена розробці 2D – платформної гри з використанням рушія Unity та сучасних підходів до програмування ігор. Гра містить кілька механік, звукове та графічне оформлення та інтерфейс користувача.
  • Item
    Implementation of the face recognition system using deep learning methods
    (2023) Shpir, M.; Yushchenko, Yuri
    The study is devoted to an important direction of AI - the application of deep learning of neural networks for face recognition. The text focuses on the effectiveness of siamese neural networks in face recognition. Attention is paid to the improvement of one of the most popular varieties of Siamese models - FaceNet model. The technology for creating fine-tuning of neural network models for training on given data sets has been applied. To solve the problem of recognizing people from their images, the training of the Siamese model was carried out using the proposed settings and their effectiveness was evaluated. A face recognition system was implemented using a fine-tuned model to demonstrate the effectiveness of the proposed method.
  • Item
    User-Centered дизайн інтерактивних систем
    (2023) Станіславська, Катерина; Афонін, Андрій
    Метою роботи є аналіз взаємодії між користувачем і системою, а саме технічне забезпечення дотримання критеріїв, які впливають на досвід користувача, а також методів забезпечення потреб різних типів користувачів на кожному етапі взаємодії для різних типів систем. Досягнення цієї мети передбачає вирішення наступних завдань: схарактеризувати проблеми та критерії розробки дизайну на основі джерельної бази; стандартизувати принципи та вимоги до дизайну систем, орієнтованих на користувача; зазначити основні типи інтерактивності та проаналізувати етапи взаємодії між системою та користувачем; продемонструвати важливість user-centric підходу до дизайну для різних груп користувачів на основі прототипів системи реєстрації.
  • Item
    Індивідуальний планувальник часу із використанням технолій штучного інтелекту
    (2023) Стасюк, Ілля; Афонін, Андрій
    Мета даного дослідження полягає в розробці прототипу інструменту, що спрощує процес запису та планування численних завдань. Особливий акцент ставиться на застосування технологій штучного інтелекту, зокрема великих мовних моделей та генетичних алгоритмів, які спрощують взаємодію з користувачем. Останнім кроком є тестування практичності розробленого планувальника, а також аналіз перспектив його подальшого удосконалення та розвитку.
  • Item
    Аналіз та обробка даних з використанням графічних процесорів
    (2023) Стешенко, Катерина; Жежерун, Олександр
    Мета дослідження – проаналізувати ідею підвищення ефективності обчислення за допомогою графічних процесорів, дослідити особливості їх архітектури та технологію Nvidia CUDA. Завдання дослідження – розглянути різноманітні методи підвищення ефективності обробки та добування даних за допомогою графічних процесорів, зосередившись на особливостях їх архітектури та використанні технології Nvidia CUDA. Практичний результат дослідження полягатиме у розробці методів використання графічного процесора для покращення ефективності обробки даних та виявлення потенційних напрямів подальшого дослідження у цій галузі.
  • Item
    Передобумовлення для лінійних обернених задач
    (2023) Столяров, Владислав ; Крюкова, Галина
    Ця курсова робота досліджує лінійні обернені задачі, зосереджуючись на проблемах, пов’язаних з тим, що вони некоректно поставлені, і рішеннях, запропонованих методами регуляризації та ітераційними методами. Робота заглиблюється в норми регуляризації L1 і L2, демонструючи їх корисність у перетворенні некоректно поставлених задач у правильно поставлені. Далі обговорюються методи спряженого градієнта та проксимального градієнта як ефективні ітераційні рішення регуляризованих лінійних обернених задач. У статті також представлено передобумовлення як техніку для підвищення ефективності ітераційних методів, надаючи практичний приклад, який порівнює швидкості збіжності методів спряженого градієнта з попередньою умовою та без попередньої умови. Мета цієї роботи полягає в тому, щоб забезпечити повне розуміння стратегій, доступних для вирішення лінійних обернених задач, з особливим наголосом на методах передобумовлення.
  • Item
    Aналіз використання протоколу MQTT при побудові IoT систем
    (2023) Цегельник, Богдан ; Андрощук, Максим
    У цій роботі розглянуті основні можливості та переваги MQTT. Проаналізовано інші популярні у Інтернеті речей протоколи, такі як HTTP та CoAP у порівняння із MQTT. Також у роботі розглянута реалізація IoT системи з використанням протоколу MQTT та платформи Home Assistant як хабу. У системі використано симуляцію фізичних пристроїв, які працюють у ній за допомогою протоколу MQTT. Детально описані процеси реалізації та налаштування системи.
  • Item
    Переведення RGB зображень у гіперспектральні за допомогою алгоритмів машинного навчання
    (2023) Устименко, Данило; Швай, Надія
    This work reviews the problem of reconstruction of hyperspectral images from RGB ones. The solution is proposed with a U-net model. Some experiments on the improvement of the performance are made. The model is used for the real case classification problem. Even though it did not improve the outcome of the second problem, the proper analysis of the problems faced and future solutions was made.
  • Item
    Веб-застосунок для відображення даних з файлу бази даних
    (2023) Вакуленко, Владислав; Борозенний, Сергій
    Робота спрямована на розробку веб-застосунку, який відображає дані з бази даних. Застосунок буде корисний людям, які захочуть відобразити дані різних форматів, використовуючи один інструмент. У результаті розроблено веб-застосунок, який дозволяє відображати дані з бази даних. Застосунок використовує такі технології, як React , Nodejs , HTML, CSS, JavaScript, і взаємодіє з базою даних за допомогою мови запитів SQL.
  • Item
    Реалізація бази знань за допомогою системи PROTEGE
    (2023) Вавдійчик, Віктор ; Жежерун, Олександр
    У роботі на основі існуючих підходів та систем створення онтологій представлено технологію побудови онтології засобами Protege. Розроблена онтологія орієнтована на пошук та аналіз інформації про продукти в магазині. Також описується процес проектування та розробки бази знань, використання SPARQL запитів до побудованої онтології та створення застосунку на мові Python з її використанням.