Взаємозв'язок економічного зростання та асиміляційного потенціалу довкілля у забезпеченні сталого розвитку національного господарства

Loading...
Thumbnail Image
Date
2019
Authors
Горошкова, Лідія
Хлобистов, Євген
Трофимчук, Вікторія
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Проаналізовані теоретичні основи екологічної кривої Кузнеця (ЕКК), розкриті підходи до оцінки екологічної стійкості довкілля та сталого розвитку. Показано, що модель ЕКК спирається на гіпотезу щодо наявності взаємозв’язку між економічним зростанням та екологічною стійкістю. Доведено, що перетворення прямого зв’язку між викидами забруднюючих речовин і деградації довкілля на обернений може статися виключно за рахунок приросту природоохоронних витрат та інвестицій, що необхідно враховувати у ЕКК. Встановлено, що інвестиції в охорону природи в країнах ЄС здійснювалися більш нерівномірно, ніж поточні витрати. Показано, що у структурі поточних природоохоронних витрат за джерелами фінансування в країнах ЄС домінують підприємстваспеціалізовані виробники (надавачі) природоохоронних послуг. Доведено, що у структурі природоохоронних інвестицій за джерелами фінансування в країнах ЄС-15 у країнах-лідерах домінують підприємства - спеціалізовані надавачі природоохоронних послуг. У периферійних країнах ЄС основним джерелом капіталовкладень природоохоронного спрямування є бізнес-сектор, на другій позиції – державне і муніципальне фінансування (Польща) або інвестиції підприємств–спеціалізованих надавачів послуг (Угорщина). Встановлено, що динаміка видатків зведеного бюджету України на охорону навколишнього природного середовища свідчить про те, що вони щорічно зростали до 2016 року, потім - уповільнились. Доведено, що найбільша частка інвестицій здійснюється за рахунок власних коштів підприємств. Отримані результати підтвердили висновки щодо нефективність державної політики здійснення капітальних інвестицій у природоохоронні заходи.
Description
Keywords
сталий розвиток, економічне зростання, екологічна стійкість, циклічність, екологічний розвиток, стаття
Citation
Взаємозв'язок економічного зростання та асиміляційного потенціалу довкілля у забезпеченні сталого розвитку національного господарства / Л. А. Горошкова, Є. В. Хлобистов, В. О. Трофимчук // Управління проектами та розвиток виробництва. - 2019. - № 1 (69). - С. 24-37.