Жінки і діти як жертви геноцидних дій у Голодоморі проти української нації

Loading...
Thumbnail Image
Date
2019
Authors
Антонович, Мирослава
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
У статті розглядається один з ментальних елементів (mens геа) Голодомору як злочину геноциду, а саме віктимологічний аспект. Авторка стверджує, що, з одного боку, захищена група під час Голодомору мала чіткий національний характер, а, з іншого боку, українські жінки і діти, які постраждали під час Голодомору найбільше і становили переважну більшість його жертв, були, без сумніву, важливим складником для виживання української національної групи. Аналізуються також матеріальні елементи Голодомору-геноциду (actus reus), що призвели до масового винищення української національної групи, вчиненого перш за все шляхом навмисного створення умов життя, розрахованих на фізичне знищення національної групи (акт фізичного геноциду); вжиття заходів для запобігання народженню дітей у групі (поняття біологічного геноциду); а також примусову передачу дітей до іншої групи (акт культурного геноциду). Авторка простежує елементи злочину геноциду в кожному з цих актів.
Description
Keywords
Голодомор, геноцид, mens rea, actus reus, ментальні елементи злочину, матеріальні елементи злочину, матеріали конференції
Citation
Антонович М. М. Жінки і діти як жертви геноцидних дій у Голодоморі проти української нації / Мирослава Антонович // Жінки та Голодомор-геноцид : жертви, очевидці, призвідниці : матеріали Другого симпозіуму з нагоди 85-х роковин Голодомору-геноциду, Каліфорнійський штатовий університет, Фресно, 5 жовтня 2018 року / під ред. Вікторії Малько. - Київ : Києво-Могилянська академія, 2019. - С. 15-31.