Експертиза Контрактової площі. Польові дослідження соціальних практик

Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Authors
Тищенко, Ігор
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Цей текст — результат студентських досліджень (case-study), які проводилися спільно студентами і студентками магістратури Кафедри культурології НаУКМА і Кафедри теорії та історії соціології КНУ ім. Шевченка в рамках курсів "Місто як об'єкт спеціального і загальнокультурного дискурсів" (культурологи) та "Теорії соціокультурної та ґендерної ідентичності" (соціологи) з грудня 2011 по березень 2012 року. В рамках групових (3-6 осіб) досліджень було проведено соціологічний і культурологічний аналіз різних аспектів функціонування Контрактової площі як частини міського публічного простору. Серед них — дослідження спектру повсякденних просторових практик городян у межах площі; виявлення елементів образу Контрактової у сприйнятті її користувачів; аналіз функціональності і варіантів розвитку окремої споруди (Гостиного двору); дослідження практик апропріації простору Контрактової митцями (перформативний потенціал площі) та молодіжними неформальними спільнотами. Дослідження, на думку авторів, представляють зріз сучасної соціокультурної ситуації Контрактової площі і дають змогу зрозуміти особливості її сприйняття і проживання соціальними акторами. В умовах відсутності будь-яких досліджень соціальної тканини і публічного простору Контрактової, а також засилля в офіційних реставраторських колах риторики "відновлення та збереження архітектурної спадщини", ці дослідження хоч і не містять конкретних пропозицій щодо покращення простору Контрактової архітектурними засобами, експлікують конкретні просторові проблеми й очікування громади, без яких неможливі жодні архітектурні інтервенції в простір площі. Результати досліджень були презентовані в рамках міждисциплінарного форуму "Метрополіс-Київ" 2 березня 2012 року, за підтримки представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні.
Description
Keywords
щоденні практики, спостереження, образ, орієнтир, просторова ідентичність, об'єкт, картографування, функціональність, реконструкція, перформативність, спільноти, стаття
Citation
Тищенко І. М. Експертиза Контрактової площі. Польові дослідження соціальних практик / Ігор Тищенко // Анатомія міста: Київ : урбаністичні студії / [упоряд.: Надія Парфан, Анна Хвиль ; Heinrich Böll Stiftung]. - Київ : Смолоскип, 2012. - С. 120-129.