Олександр Богомолець і діяльність Академії наук України в часи його президентства (1930-1946)

Loading...
Thumbnail Image
Date
2019
Authors
Дупленко, Юрій
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Статтю присвячено постаті О.О. Богомольця, президента Академії наук України в 1930—1946рр. Показано, що після закінчення медичного факультету Київського університету ключову роль у формуванні світогляду майбутнього вченого відіграв учень 1.1. Мечникова, професор В. В. Підвисоцький, який керував кафедрою загальної патології. Як зазначається, саме зв’язок О.О. Богомольця з мечниковською школою викликав у нього інтерес до вивчення проблем імунітету і реактивності. Описано також вплив іншого новоросійського професора, М.Г. Ушинського, який долучив О.О. Богомольця до ідей видатного патолога В. В. Пашутіна та до бактеріологічних досліджень. Значну увагу приділено ролі О.О. Богомольця у перебудові структури Академії наук України: створенню інститутів замість окремих лабораторій, кафедр і кабінетів, забезпеченню їх сучасним обладнанням та залученню до них здібних молодих вчених. Аналізуються наукові праці вченого, присвячені насамперед вивченню реактивності організму в нормальному і патологічному стані. Підкреслено, що дослідження О.О. Богомольця сприяли розвиткові майже всіх галузей патологічної фізіології. Він створив концепцію фізіологічної системи сполучної тканини, розробив і .запровадив у практику антиретикулярну цитотоксичну сироватку (АЦС) як ефективний лікувальний засіб при різних захворюваннях, де потрібна стимуляція захисних сил організму і репаративних процесів.
Description
Keywords
антиретикулярна цитотоксична сироватка, фізіологія, інститут, Академія наук України, президент, загальна патологія, стаття
Citation
Дупленко Ю. К. Олександр Богомолець і діяльність Академії наук України в часи його президентства (1930-1946) / Ю. К. Дупленко // Наука та наукознавство. - 2019. - № 3. - С. 94-105.