Формування контрактних відносин у молокопродуктовому підкомплексі на засадах технологій "блокчейн" і smart-контрактів

Loading...
Thumbnail Image
Date
2019
Authors
Россоха, Володимир
Петриченко, Олександр
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Поняття “контракт” як домовленість, договір, письмова угода між сторонами, має економічний і юридичний зміст. Економічний зміст контракту полягає у відносинах, які сторони прагнуть підтримувати, а юридичний – у їхній відповідальності завзяті на себе зобов’язання. Укладення контрактів певною мірою пов’язує учасників і водночас є свідченням незалежного статусу кожної сторони. Зафіксовані належним чином домовленості завжди передбачають щось конкретне і захищені законом.. Контрактні економіко-правові відносини, що прийшли на зміну відносинам підлеглості, стали одним із найважливіших принципів ринкової економіки. Значна частина економічних відносин спирається на контрактацію, а економічна теорія дедалі більше почала перетворюватися на науку про контракти. У лоні інституціональної течії виникла теорія угод, контрактні відносини отримали назву інституту контракту, транзакційні витрати набули контрактного змісту і розглядаються у зв’язку з контрактними відносинами. Посилився інтерес до розгляду ринкових відносин крізь призму взаємовигідних контрактних (договірних) відносин між суб’єктами економіки. При формалізації контрактних відносин інституціоналізм пов’язує категорію «контракт» із забезпеченням оптимальної господарської взаємодії. Водночас контрагенти молокопродуктового підкомплексу, зазвичай, переслідують власні цілі, але вони пов’язані один з одним, що зумовлює необхідність встановлення між ними взаємозв’язків для забезпечення соціально-економічної організації та впорядкованості різними типами контрактних відносин на принципах контрактної взаємодії в ринковому середовищі Ускладнення процесів здійснення господарської діяльності та швидкий розвиток цифрових технологій зумовлюють необхідність перегляду значення і ролі контрактних відносин. Раціональним типом контрактних відносин слугують технології «блокчейн» і smart-контрактів, що водночас потребують усунення певних недоліків.
Description
Keywords
контракт, молокопрдуктовий комплекс, ринкова економіка, блокчейн, smart- контракт, цифрова ідентифікація, договірні відносини, стаття
Citation
Россоха В. В. Формування контрактних відносин у молокопродуктовому підкомплексі на засадах технологій "блокчейн" і smart-контрактів / В. В. Россоха, О. А. Петриченко // Інноваційна економіка. - 2019. - № 3-4. - С. 133-140.