Економічне шпигунство: зростання масштабів і агресивності : (Частина І)

Loading...
Thumbnail Image
Date
2018
Authors
Андрощук, Геннадій
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Здійснено економіко-правовий аналіз стану та тенденцій розвитку економічного шпигунства й захисту об'єктів ІВ у процесі міжнародного науково-технічного співробітництва та трансферу технологій. Показано (на прикладі США) роль держави, спецслужб і керівництва підприємств у протидії економічному шпигунству. Розглянуто роль комерційної таємниці в міжнародній конкуренції як інтелектуального капіталу, базису збереження результатів інноваційної діяльності та конкурентних переваг на ринку. Наведено приклади розслідування гучних справ з економічного шпигунства за останні роки. Робиться висновок про те, що більшість розкрадань комерційної таємниці (понад 90% випадків) здійснюється інсайдерами. Запропоновано низку превентивних заходів з охорони комерційної таємниці.
Description
Keywords
економічне шпигунство, інтелектуальна власність, комерційна таємниця, кібершпигунство, недобросовісна конкуренція, промислове шпигунство, національна безпека, інсайдер, стаття
Citation
Андрощук Г. О. Економічне шпигунство: зростання масштабів і агресивності : (Частина І) / Андрощук Г. О. // Наука, технології, інновації : науковий журнал. - Київ, 2018. - № 3 (7). - C. 39-49.