Інтерпретація проблеми внутрішнього чуття у "Трактаті про душу" Інокентія Гізеля

Loading...
Thumbnail Image
Date
2016
Authors
Стратій, Ярослава
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Філософська думка України до XVII ст. не знала схоластичної традиції. І хоч у XVI ст. в інтелектуальному середовищі тогочасної України вже спостерігається певний інтерес до цієї традиції, проте переважала все ж містика з притаманними їй безкомпромісним фідеїзмом, практиками самозаглиблювання і прагненням до занурення людської душі у глибини трансцендентного, з характерним для представників цієї течії instuitus'ом -поглядом, що концентрується на єдності, яка перебуває поза межами розрізненості між людиною та Богом задля розчинення у Ньому людської душі. Містика, як і поширений на Заході номіналізм Вільяма Оккама та його послідовників (як і схоластика загалом, він не був поширений у середньовічній Україні), на відміну від високої схоластики, "розривали зв’язок між вірою і розумом: перша робила це заради порятунку цілісності й чистоти релігійного почуття, а другий - з метою збереження цілісності раціоналістичної думки та емпіричного спостереження".
Description
Keywords
історія, філософія, внутрішнє чуття, Інокентій Ґізель, "Трактат про душу", душа, Києво-Могилянська академія, філософські курси у Києво-Могилянській академії, стаття
Citation
Стратій Я. Інтерпретація проблеми внутрішнього чуття у "Трактаті про душу" Інокентія Гізеля / Ярослава Стратій // Шлях у чотири століття : матеріали Міжнародної наукової конференції "AD Fontes - до джерел" до 400-ї річниці заснування Києво-Могилянської академії, 12-14 жовтня 2015 року / [наук. ред. Н. Яковенко ; упоряд. Н. Шліхта] ; Нац. ун-т "Києво-Могилян. акад.". - Київ : [НаУКМА], 2016. - С. 51-71.