"Казус Лашкарьова" (Церковно-історичні дослідження з перспективи біографістики)

Loading...
Thumbnail Image
Date
2016
Authors
Кузьміна, Світлана
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Право на ім’я - унікальне право, що має велике значення як запобіжник дегуманізації суспільства, інструмент дотримання усіх інших прав людини. Важливим аспектом цього є авторське право, завдяки якому уможливлюється ціннісно-емоційне осмислення культури в усіх її іпостасях не як утілення стихійного вихлюпу енергії та праці безликої народної маси, а як результату творчих зусиль, співробітництва і боротьби конкретних людей. Тож право на ім’я людина повинна мати і після смерті, а суспільство - бути зацікавленим у його охороні як одному із способів "профілактики" від міфологічних спрощень і схематизації власної історичної пам’яті, тримання самосвідомості у здоровому стані. Коли ж ідеться про людей минулого, то це потребує систематичних біографічних і бібліографічних студій. Здатні забезпечити надійне фактографічне підґрунтя, вони можуть принести непередбачувані результати для формування проблематики спеціалізованих історичних досліджень.
Description
Keywords
історія, біографістика, церковно-історичні дослідження, "Казус Лашкарьова", Київська духовна академія, Петро Лашкарьов, наукова біографія, Церква, стаття
Citation
Кузьміна С. "Казус Лашкарьова" (Церковно-історичні дослідження з перспективи біографістики) / Світлана Кузьміна // Шлях у чотири століття : матеріали Міжнародної наукової конференції "AD Fontes - до джерел" до 400-ї річниці заснування Києво-Могилянської академії, 12-14 жовтня 2015 року / [наук. ред. Н. Яковенко ; упоряд. Н. Шліхта] ; Нац. ун-т "Києво-Могилян. акад.". - Київ : [НаУКМА], 2016. - С. 156-165.