Перший досліджений череп з поселення культури лінійно-стрічкової кераміки на теренах України

Loading...
Thumbnail Image
Date
2018
Authors
Потєхіна, Інна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Поховання культури лінійно-стрічкової кераміки (КЛСК) епохи неоліту на території України, на відміну від країн Центральної Європи, трапляються вкрай рідко. Наразі достовірно підтвердженими є лише три: це частково кремоване захоронення в c. Незвисько на Дністрі, а також дві інгумації (Баїв та Сьомаки) на Волині. Антропологічні матеріали з них, на жаль, не збереглися, відповідні дослідження не проводилися. Череп з поселення КЛСК в ур. Гнідавська Гірка (2), нині єдиний в Україні, пов’язаний з цією культурою. Він відкритий А. Б. Бардецьким під час розкопок, які проводилися ДП "Волинські старожитності" у 2009 р. Череп знаходився у ямі під житловою спорудою КЛСК (розкоп 10, об’єкт 19).
Description
Keywords
археологія, череп, культура лінійно-стрічкової кераміки, Україна, культура, антропологічний тип, антропологічні матеріали, кістки, стаття
Citation
Потєхіна І. Д. Перший досліджений череп з поселення культури лінійно-стрічкової кераміки на теренах України / І. Д. Потєхіна // Археологічні дослідження в Україні 2016 / гол. ред. Ю. В. Болтрик. - Київ, 2018. - С. 345-347.