Кіно-Театр. 2019. №2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 13 of 13
  • Item
    Короткий метр про головне (яке в кожного своє)
    (2019) Пащенко, Анастасія
    Вечори в Будинку кіно - нагода побачити ті сучасні українські фільми, які потрібно "виловлювати" на фестивалях, творчих зустрічах та (в кращому разі) у вельми обмеженому прокаті. Тож можна вітати "Кіносереди" - нову ініціативу громадської організації СУК (Сучасне українське кіно), що взялася за активну промоцію молодого українського кінематографа. В останній день жовтня глядачеві презентували добірку короткометражних фільмів-переможців національних конкурсів українських МКФ-2018.
  • Item
    Внутрішня війна на кінематографічному фронті
    (2019) Іванишина, Лариса
    У статті автор порушує проблему "десакралізації" та профанації в українському кінематографі
  • Item
    Микола Мащенко. З нагоди 90-річчя
    (2019) Іванишина, Лариса
    Стаття з нагоди 90-річчя Миколи Мащенка.
  • Item
    Кар'єра Степана Радченка й атмосфера двадцятих
    (2019) Брюховецька, Лариса
    Украй рідко, але з’являються в наших театрах вистави за творами часів Розстріляного Відродження. Цінність і важливість їх інтерпретації залежить від обізнаності й бережливого ставлення того, хто готує інсценізацію, і того, хто втілює її на сцені. Для когось проза 1920-х - тільки поштовх для самовираження, а для когось - можливість розкрити її мистецьку цінність, проявити ретельність її сценічного першопрочитання. Саме до таких першовідкривачів належить Артур Артіменьєв, який інсценізував і поставив у Київському ТЮГу роман "Місто" Валер’яна Підмогильного. Заглиблення в психологічну прозу засобами театру - річ непроста, але тут вона вдала, і приємно, що саме такі твори приваблюють українських режисерів.
  • Item
    Гірка історія про "солодку" Дарусю
    (2019) Котенок, Вікторія
    У статті подано інформацію про Міжнародний театральний фестиваль жіночих монодрам "Марія", основна увага зосереджена на виставі "Солодка" за романом Марії Матіос "Солодка Даруся" ("Драма на три життя").
  • Item
    І детективна інтрига, і жива дійсність
    (2019) Брюховецька, Лариса
    Стаття розкриває сюжет фільму "Позивний "Бандерас". Режисер - Заза Буадзе, сценарій - Сергія Дзюби й Артема Кірсанова за щоденником нацгвардійця Сергія Башкова та розповідями воїнів АТО 93-ї ОМБр.
  • Item
    Декаданс. Погляд у 1990-ті
    (2019) Наумова, Лариса
    Фільм "Лондонські поля" (London Fields) - екранізація однойменного роману Мартіна Еміса 1989 року. Режисер: Метью Каллен.
  • Item
    Тепло долоні
    (2019) Наумова, Лариса
    Стаття присвячена фільму "Музика тиші". Режисер Майкл Редфорд. За основу фільму взято автобіографічний роман 1999 р. зірки італійської оперної сцени, відомого в усьому світі співака-тенора, популяризатора класичної музики Андреа Бочеллі.
  • Item
    Фестиваль-премія "GRA": театральний портрет країни
    (2019) Котенок, Вікторія
    У статті подано опис Всеукраїнського театральний Фестивалю-Премії "GRA" ("Great Real Art"), його номінації та переможців.
  • Item
    Щаслива жінка і успішна актриса. Леся Самаєва
    (2019) Котенок, Вікторія
    У статті розглянуто життєвий та творчий шлях Лесі Самаєвої - української актриси театру і кіно, телеведучої, заслуженої артистки України
  • Item
    (Два) відсутні похорони: травматична пам'ять у фільмах "Тіні забутих предків" і "Камінний хрест"
    (2019) Брюховецька, Ольга
    Два ключових фільми поетичного кіно "Тіні забутих предків" і "Камінний хрест" зазвичай порівнюють на формальному рівні: аскетичний чорнобілий "Камінний хрест" є цілковитою візуальною антитезою барвистим "Тіням", при цьому обидва фільми мають документальну якість і зроблені за участі непрофесійних акторів, які живуть на екрані. Однак у цій розвідці ми зосередимось не на формальному аспекті, а на змістовному, чи, радше, на формі змісту, на тому, як травматична пам’ять про криваві жертви найбільш убивчих режимів першої половини XX ст. проявляється, чи точніше, проривається на екран в обох фільмах.
  • Item
    Почуття... Глядачі на них чекають
    (2019) Брюховецька, Лариса
    Стаття про актора і кінорежисера, народного артиста України - Бориса Савченка. Розглянуто його життєвий та творчий шлях.
  • Item
    Микола Мандрич. Не тільки кінооператор
    (2019) Наумова, Лариса
    Книга альбомного формату "Микола Мандрич" є феноменальною спробою поєднання світлин, фотоколажів, а також фрагментів текстів та інтерв'ю Миколи Мандрича з надзвичайно пронизливими і відвертими спогадами тих, знаних кінорежисерів, кінооператорів, звукооператорів, художників, кінознавців, мистецтвознавців, науковців, кому пощастило в житті зустрітися з чудовою людиною, професіоналом найвищого ґатунку, митцем, майстром, оператором Миколою Олександровичем Мандричем.