Іпостась Святого Володимира в українських рукописних житіях XVII-XVIII ст. : [розділ книги]

Loading...
Thumbnail Image
Date
2001
Authors
Павленко, Ганна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Моделюючи картину української агіографічної прози ХVІІ-ХVІІІ ст., зокрема семантичне поле княжих житій, варто виокремити саме житія князя Володимира Великого як одні з найпоказовіших у художньому плані. Самодостатня постать хрестителя Русі відома ще і з старокиївської прози XI - початку XII ст. Середньовічні тексти про Святого Володимира, що дійшли до нас, становлять своєрідний цикл тематично пов’язаних творів, до якого належать: Пам’ять і похвала князю Володимиру, літописна розповідь під 6476 (968) - 6523 (1015) роками, Читання про Бориса і Гліба Нестора, Сказання про Бориса і Гліба невідомого автора, проложні та четь-мінейні статті, паремійні читання, слова, служби, легенди. Особі рівноапостольного князя присвячена й друга частина Слова про Закон і Благодать Іларіона.
Description
Keywords
Володимир, князь, Святий Володимир, житія, рукописи, українські рукописи, історія, іпостась, епоха Нової історії, агіографічна проза, розділ книги
Citation
Павленко Г. І. Іпостась Святого Володимира в українських рукописних житіях XVII-XVIII ст. / Ганна Павленко // Chrzescijanskie swieta i swieci w zyciu duchowym Ukraincow na przełomie tysiacleci /pod red. Włodzimierza Mokrego. - 2001. - P. 385-402.