Соціальна інтеграція галицьких євреїв у другій половині ХІХ - на початку ХХ століття: вихід із гетто та розселення в міському просторі

Loading...
Thumbnail Image
Date
2015
Authors
Вовчко, Марія
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
У звичайних галицьких євреїв, народжених у першій половині ХІХ ст., практично не виникало необхідності вирішувати важливі справи поза межами єврейської громади: усе потрібне для життя вони могли отримати там. Народження фіксували у єврейських метричних книгах, освіту здобували здебільшого в хедерах, а від служби у війську євреїв звільняли завдяки раннім шлюбам і народженню дітей. Щоб утримувати сім’ю, вони працювали ремісниками чи дрібними торговцями, де їхніми замовниками чи клієнтами також були євреї.Незабаром ситуація змінилася, і вже в другій половині століття євреї щораз частіше мали потребу виходити за межі власної громади та співпрацювати з людьми, що до неї не належали. До цього підштовхували передусім матеріальні труднощі: через модернізацію й демографічні зміни багато родин втрачало джерела прибутку, змінювалися структура зайнятості та природа економічної активності євреїв.
Description
Keywords
юдаїка, інтеграція, соціальна інтеграція, євреї, Галичина, гетто, місто, історія, проживання, стаття
Citation
Вовчко М. Соціальна інтеграція галицьких євреїв у другій половині ХІХ - на початку ХХ століття: вихід із гетто та розселення в міському просторі / Марія Вовчко // Judaica Ukrainica : Annual Journal of Jewish Studies. - 2015. - Vol. 4. - P. 67-79.
Collections