У статті представлено результати дослідження дезінфікуючої дії перекису водню та лізоформіну
на бактерії родини Enterobacteriaceae, що контамінують підприємства харчової промисловості.
Встановлено, що досліджені ізоляти є більш стійкими до дії дезінфектантів порівняно з колекційними
штамами Pseudomonas aeruginosa CCM1961 та Serratia marcescens CCM1257. Деякі ізоляти характеризувалися різною чутливістю до лізоформіну та перекису водню. У зв'язку з цим ефективність дезінфекції
можна суттєво покращити завдяки навперемінному застосуванню дезінфектантів різної хімічної
природи. Для застосування у виробництві можна рекомендувати концентрації лізоформіну 312 ррт
і більше та перекису водню - 3,5-7 %.
This work represents results of research of hydrogen peroxide and lysoformin antimicrobial effect on the
Enterobacteriaceae family strains contaminating food production. It was revealed that isolated strains were
more resistant to disinfectants than collection microorganisms Pseudomonas aeruginosa 1961 and Serratia
marcescens. Resistance of some isolated strains to hydrogen peroxide and lysoformin differs. Due to this fact it
is possible to increase disinfection effectiveness changing in use different chemical based disinfectants. The most
effective concentrations of disinfectants such as 312 ppm and more of lysoformin and 3.5-7 % of hydrogen
peroxide can be recommended for practical use at plants.