Місце України в глобальному економічному просторі: сучасні тенденції і перспективи змін: [препринт]

Loading...
Thumbnail Image
Date
2017
Authors
Кожемякіна, Тетяна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Метою даної статті є визначення місця України в глобальному економічному середовищі на основі аналізу основних показників, відповідно до стандартної методики ООН для класифікації країн світу. Для досягнення встановленої мети в роботі застосовувались такі наукові методи дослідження як аналіз і синтез, дослідження економічної динаміки, порівняння й ранжування. Зроблено висновок про те, що Україна протягом усіх років незалежності поступово втрачала свої позиції на світовій економічній арені. Світове співтовариство на початку 90-х років виокремило спеціальну групу так званих "перехідних економік" - національних економік, які мали б визначити у подальші роки, чи подолають вони економічні проблеми і перейдуть в групу економічно розвинутих країн, чи відкотяться назад й стануть економіками, що розвиваються. Нажаль, Україна не змогла використати свої величезні на той час можливості. Наявний на початку років незалежності у 90-ті роки значний ресурсно-економічний потенціал у великій мірі був розкрадений та вивезений за кордон, або марно витрачений на економічно не доцільні вкладення фінансових ресурсів в середині країни у неприбуткові активи. Це призвело до того, що станом на кінець 2016 року Україна демонструє основні макроекономічні результати гірші за більшість інших пострадянських країн, посідаючи одинадцяте з п’ятнадцяти місць за величиною ВВП на душу населення. Не зважаючи на те, що індекс людського розвитку поки що фіксується на високому рівні, можна стверджувати що на сьогодні Україна вже впевнено і надовго входить в групу країн, що розвиваються.
Description
Keywords
макроекономіка, валовий внутрішній продукт, ресурсно-економічний потенціал, перехідна економіка, структура економіки, індекс людського розвитку, препринт, тези конференції
Citation
Кожемякіна Т. Місце України в глобальному економічному просторі: сучасні тенденції і перспективи змін / Тетяна Кожемякіна // Україна і світ: теоретичні та практичні аспекти діяльності у сфері міжнародних відносин : Міжнародна науково-практична конференція, 19-20 квітня 2017 року / [гол. ред. М. М. Поплавський]. - Київ : КНУКіМ, 2017. - Ч. 2. - С. 39-50.