Суспільство недовіри та новоліберальна альтернатива

Loading...
Thumbnail Image
Date
2004-06
Authors
Мінаков, Михайло
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Критика
Abstract
Свою свободу останнього десятиріччя громадяни України мають завдячувати передусім слабкості держави. Влада не мала змоги контролювати суспільні та політичні процеси в країні, що давало змогу і бізнесові, і простим посполитим, і політикам, і "антисоціяльним елементам" діяти відносно вільно. Однак ця воля мала неґативний характер: це була свобода від держави через нездатність держави її обмежувати. Cама природа відносин між громадянами та державою не змінилася: бажання влади контролювати все в країні досі пов'язано з тим, що більшість громадян визнають природність такого контролю. Щойно державні органи почали міцніти, як почалося обмеження прав і свобод громадян в усіх можливих вимірах.
Description
This article reviews pre-Maydan liberal perspectives of Ukraine. Author argues that liberal values are the only possible way for Ukraine to evolve as united country. It is interesting to compare conclusions of this article with the results of 2004 and later period in Ukraine.
Keywords
неолібералізм, політична філософія, громадянське суспільство, Україна, political philosophy, neoliberalism, стаття
Citation
Мінаков М. А. Суспільство недовіри та новоліберальна альтернатива / Михайло Мінаков // Критика. - 2004. - № 81-82. - С. 6-8.