Залучення інтрогресій від Aegilops mutica до геному м'якої пшениці

Loading...
Thumbnail Image
Date
2018
Authors
Єфіменко, Тетяна
Антонюк, Максим
Мартиненко, Вікторія
Наваліхіна, Анастасія
Терновська, Тамара
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Інтрогресія генетичного матеріалу від дикорослих родичів до геному м ’якої пшениці залишається актуальною, оскільки є природним та невичерпним джерелом збагачення генофонду пшениці за генами, що покращують її адаптивний потенціал. Гексаплоїдні лінії Г4~Г5 пшеничного типу створено методом гібридизації між м ’якою пшеницею Аврора (ААВВИО) та геномно- заміщеним амфідиплоїдом Авротіка (ААВВТТ), який включає до складу свого гексаплоїдного геному диплоїд- ний геном ТТвід родича пшениці Aegilops тиїїса замість субгеному 00 м ’якої пшениці. Гібриди Г~Г3 мали обмежену самофертильність, яка істотно зросла для деяких похідних у Г—її^. У всіх генераціях створення ліній супроводжувалось цитологічним контролем кількості хромосом, яка коливалась в цілому за генераціями від 33 до 46 та стабілізувалась для більшості нащадків на 42 хромосомах у Г4 за умов добору в кожній генерації рослин з кількістю хромосом 40—44. Лінії /\ беруть початок від дев ’яти самофертильних рослин Г2, відрізняються від Аврори за деякими ознаками морфології рослин та демонструють наявність у Іеномг'чу.ж'инної ДНК за даними дот-блот гібридизації з геномною ДНК Aegilops тиїїса як зондом.
Description
Keywords
інтрогресивні лінії, м ’яка пшениця, Aegilops mutica (Amblyopyrum muticum), множинні інтрогресії, ознаки морфології пшениці, каріотип, дот-блот гібридизація
Citation
Залучення інтрогресій від Aegilops mutica до геному м'якої пшениці / Т. С. Єфіменко, М. З. Антонюк, В. С. Мартиненко, А. Г. Наваліхіна, Т. К. Терновська // Цитология и генетика : международный научный журнал. - 2018. - Т. 52, № 1. - С. 28-40.