Суспільна та культурна діяльність родини Кочубеїв у с. Дубовичі : (кінець XVII - початок ХХ ст.) : історико-краєзнавчий нарис

Loading...
Thumbnail Image
Date
2017
Authors
Іванченко, Леся
Зіборова, Ірина
Проценко, Леонід
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Історико-краєзнавчий нарис про с. Дубовичі та родину Кочубеїв. яка з 1688 р. і до 1918 р. проживала на х. Ретик та в м. Дубовичі частково передає генеалогічне дерево роду Кочубеїв. І в роки історичних лихоліть, і в роки процвітання родина дбала про добробут людей та розквіт краю, де проживала - зводили церкви, відкривали школи, розвивали дрібну мануфактуру. До тексту залучено відомості зі статистичний опиат Сіверщинн, які дозволяють ширше поглянути на питання діяльності родини Кочубеїв. Зокрема, висвітлено характер господарювання у маєтках сіл Дубовичі та Згурівка; вплив родинних зв’язків Кочубеїв на статус, роль і місце родини в економічно-політичному та культурно-релігійному житті України, зокрема і Дубович в середині XVII - на початку XX ст. Завдяки описові складено короткі характеристики причин кар'єрного росту окремих представників родини, вказано нагороди, описано державну діяльність. .Акцентовано увагу на особистом) внескові Василя Васильовича (1829-1878) та родини його доньки - Варвари Василівни (1869-1948), одруженої з Василем Петровичем Кочубеєм (1868-1941). Констатовано, що ця родина - останні господарі родинного маєтку Кочубеїв у Дубовичах, яка змушена була емігрувати, рятуючи життя в буремні події жовтневого перевороту 1917 р. До сьогодні нагадують про ті давні часи древні тополі, липи та, на превеликий жаль, залишки будівель. наступній частині тексту’ передано відомості про сучасний стан спадку Кочубеїв в с. Дуюовичі, та фольклорний матеріал дубовицького весільного обряду у виконанні старожилів. Фотозамальовки села різних авторів демонструють живе передання традицій.
Description
Keywords
Кочубей В.В., Дубовичі, традиція, обряд, XVII - XX ст., книга
Citation
Іванченко Л. А. Суспільна та культурна діяльність родини Кочубеїв у с. Дубовичі : (кінець XVII - початок ХХ ст.) : історико-краєзнавчий нарис / Л. А. Іванченко, І. В. Зіборова, Л. Г. Проценко. - Київ : [НУБіП України], 2017. - 157 с. : іл., ноти.