З історії розвитку цукрової промисловості Сіверщини: цукроварня В. В. Кочубея (1829-1879) в с. Дубовичі Глухівського повіту

Loading...
Thumbnail Image
Date
2016
Authors
Іванченко, Леся
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
В статті представлено відомості про цукровий вогневий завод Василя Васильовича Кочубея (1829-1878) у його маєтку Дубовичі Глухівського повіту Чернігівської губернії. Функціонування мануфактурних закладів в невеликих населених пунктах на початку ХІХ ст. сприяло розвитку промисловості, сільського господарства та підвищенню соціально-громадського стану в країні. Вогневі цукрові заводи в 50-60 рр. ХІХ ст. становили дві третини загальної кількості цукрових підприємств Російської імперії. Подано короткий опис вирощування буряків та процесу цукроваріння, який зафіксований у звіті керуючого заводом, а також застосування на цукрових заводах новітнього на той час процесу відділення вапна з бурякового сиропу за допомогою стеаринової кислоти, про що доповідав розробник методу В. Підвисоцький. Розкрито сприяння власників заводів у науковий розвиток галузі та особистий внесок В. В. Кочубея.
Description
Keywords
Кочубей В.В., Дубовичі, вогневі цукрові заводи, V. Kochubey, Dubovichy, sugar refineries, стаття
Citation
Іванченко Леся Антонівна. З історії розвитку цукрової промисловості Сіверщини: цукроварня В. В. Кочубея (1829-1879) в с. Дубовичі Глухівського повіту [електронний ресурс] / Іванченко Л. А. // Історія науки і біографістика : електронне наукове фахове видання. - Електронні дані. - [Київ : Національна наукова сільськогосподарська бібліотека НААН, 2017]. - № 1. - Метод доступу: Інтернет. - Назва з екрана (переглянуто 25.01.2018).