eKMAIR

Біологічні особливості та екологія представників роду Fusarium, збудників захворювань злаків

Show simple item record

dc.contributor.author Фуртат, Ірина
dc.contributor.author Остапюк, Надія uk_UA
dc.contributor.author Антонюк, Максим uk_UA
dc.date.accessioned 2017-12-21T09:02:23Z
dc.date.available 2017-12-21T09:02:23Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Фуртат І. М. Біологічні особливості та екологія представників роду Fusarium, збудників захворювань злаків / Фуртат І. М., Остапюк Н. А., Антонюк М. З. // Наукові записки НаУКМА. Природничі науки. - 2017. - Т. 197. - С. 3-18. uk_UA
dc.identifier.uri http://ekmair.ukma.edu.ua/handle/123456789/12373
dc.description.abstract У статті систематизовано наявну в літературі інформацію стосовно видового складу грибів роду Fusarium, їхнього географічного поширення, динаміки розповсюдження, видової специфічності представників щодо рослини-господаря. Описано агроекологічні особливості грибів у різних агроценозах. Охарактеризовано різноманітність життєвих циклів грибів роду Fusarium та різноманітність спороношення в окремих представників цього роду. Виокремлено найбільш шкодочинні щодо впливу на рослину та довкілля екологічно пластичні види. Охарактеризовано основні мікотоксини, що продукуються грибами роду Fusarium, щодо їхнього впливу на організм тварин і людини, залежність специфічності утворення мікотоксину від виду гриба та його географічного поширення. Вказано на необхідність детального моніторингу циркуляції токсинів у продуктах харчування рослинного походження. uk_UA
dc.description.abstract The article systematizes the information available in the literature on the species composition of Fusarium fungi, their geographical distribution, the dynamics of their distribution, the specificity of the fungi relative to the host plant. The author describes the agroecological features of the fungi in different agrocenoses; characterizes the variety of life cycles of Fusarium fungi and their sporulation; indicates the most harmful effects on plants and the environment of the ecologically plastic species; characterizes the main mycotoxins produced by fungi of the Fusarium genus and their effects on the animal and human organisms; and describes the dependence of the specificity of the formation of mycotoxin on the type of fungus and the geographical distribution of the fungus. The paper emphasizes the necessity of detailed monitoring of toxin circulation in food products of the plant origin and indicates the development of the plant material with genetic protection from Fusarium fungi. en_US
dc.language.iso uk uk_UA
dc.subject видовий склад р. Fusarium Link uk_UA
dc.subject біологічні особливості uk_UA
dc.subject агроекологія uk_UA
dc.subject цикл розвитку uk_UA
dc.subject типи спороношення uk_UA
dc.subject мікотоксини uk_UA
dc.subject species composition of the genus Fusarium Link en_US
dc.subject biological characteristics en_US
dc.subject agroecology en_US
dc.subject developmental cycle en_US
dc.subject sporulation en_US
dc.subject mycotoxins en_US
dc.subject grain fusariosis en_US
dc.title Біологічні особливості та екологія представників роду Fusarium, збудників захворювань злаків uk_UA
dc.title.alternative Biological features and ecology of the representatives of the Fusarium genus, pathogens of cereals en_US
dc.type Article uk_UA
dc.status first published uk_UA
dc.relation.source Наукові записки НаУКМА. Природничі науки uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account

Statistics