Кафедра економічної теорії

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 670
  • Item
    Elderly in Ukraine during the war: situation, needs, examples of resilience
    (2023) Kurylo, Iryna
    The paper investigates the Ukrainian older adults' social, economic, and humanitarian circumstances in the context of the russian war against Ukraine. It mainly analyses the challenges and needs of the elderly residing in regions affected by active hostilities, those who have experienced occupation, and internally displaced older persons. The main problems for older people in the areas of active hostilities and those who have been in the occupied territories are loss and (or) damage of housing; difficulties in evacuating, especially lonely people and those who lost social (family) support; destruction of institutions for the elderly and disabled as well as medical infrastructure; increased poverty and limited access to basic food, hygiene, and medicine, poor health; vulnerability to war crimes by the occupiers. For internally displaced older persons, the following problems are determined: the shortage of housing in slightly safer regions; limited financial opportunities for rental housing and meeting other basic needs (food, medicine, etc.); significant deterioration of health conditions forced by the physical and psychological trauma experienced and displacement during the war; living in temporary shelters with an increased risk of being placed in institutions for the elderly. There are some of the most urgent needs of older people in Ukraine in the context of war: various medicines and hygiene products; food and its delivery to the affected regions; transporting older people, including transferring them to the bomb shelters; increased need for medical care, psychological and social rehabilitation; help with home care and household chores. The paper underlines the resilience of older adults to the hardships they face, their high level of self-organisation and mutual assistance during russia’s war against Ukraine.
  • Item
    Вплив об'єктивних і суб'єктивних факторів на народжуваність у періоди невизначеності
    (2023) Курило, Ірина; Аксьонова, Світлана
    У статті розглядається комплекс об’єктивних та суб’єктивних факторів, що детермінують дітонародження на макро- та на мікрорівні, і специфіку їх взаємозв’язків у періоди невизначеності. Метою дослідження є ідентифікація об’єктивних та суб’єктивних факторів народжуваності, аналіз взаємозв’язків між ними та особливостей їх впливу в умовах суспільно-економічної та воєнно-політичної невизначеності в Україні. Для досягнення мети використано методи: систематизація й узагальнення, критична оцінка наукових здобутків із відповідної проблематики, методи категори зації, концептуального моделювання факторів демографічних процесів (репродуктивної поведінки та народжуваності), структурно-логічного, порівняльного аналізу та інші. Новизна роботи полягає у встановленні характеру впливу об’єктивних та суб’єктивних чинників, їх співвідношення та ролі у детермінації дітонародження на макро- й на мікрорівні в умовах невизначеності. Об’єктивні та суб’єктивні фактори взаємопов’язані й залежно від контексту й рівня детермінації народжуваності (макро- чи мікрорівень) характер впливу і значущість об’єктивного та суб’єктивного відрізняються. Специфіку зв’язку об’єктивних та суб’єктивних чинників дітонародження відображає "перехід" одних в інші на різних рівнях. Вплив об’єктивних чинників на дітонародження є здебільшого опосередкованим, здійснюється через суб’єктивне сприйняття індивідами тих чи інших об’єктивних факторів і обставин. Суб’єктивні оцінки на мікрорівні характеризуються варіативністю і можуть не співпадати як одна з одною, так і з характером змін об’єктивних факторів. В умовах невизначеності та соціальних потрясінь (як-от економічна криза, пандемія, війна тощо) розбіжності посилюються, за цих обставин вплив суб’єктивного в детермінації народжуваності зростає і набуває особливих рис. Одним із проявів цього є підвищення ролі очікувань щодо майбутнього (наративів майбутнього) при прийнятті репродуктивних рішень. Позитивні наративи щодо майбутнього, підкріплені впровадженням уже зараз заходів задля поліпшення якості життя населення у вільному демократичному просторі, можуть стати в Україні рушійною силою підвищення народжуваності, зокрема посилення компенсаційного ефекту в її динаміці в повоєнний період.
  • Item
    Інструменти наджингу в формуванні державної політики оплати праці
    (2023) Кримова, Марія
    У статті досліджено основні напрями удосконалення сучасних моделей політик оплати праці на підприємстві за допомогою використання теорії підштовхування (наджингу). Сформовано актуальність використання саме цих підходів в управлінні політикою оплати праці. Визначено основні інструменти політики наджингу, які поділено на інструменти інформаційного типу, політичного типу, фінансово-економічного типу та соціально-психологічного типу. Визначено основну мету реалізації політики наджингу на рівні індивіда та роботодавця. На основні використання закордонного досвіду запропоновано сценарні варіанти інституційного забезпечення політики наджингу та прописано їх основні функціональні завдання. Підчас дослідження сформовано можливі очікувані результати від реалізації політики наджингу, які полягають у мінімізація ключових ризиків у сфері оплати праці та інших соціальних сферах.
  • Item
    Соціальна безпека людини в умовах військової агресії: індикатори та оцінювання (на прикладі України)
    (2023) Баженова, Олена; Варналій, Захарій; Чеберяко, Оксана
    Стаття присвячена проблемі оцінювання соціальної безпеки людини в Україні. У статті сформовано систему індикаторів соціальної безпеки людини, яка охоплює п’ять груп показників, що характеризують рівень забезпечення життєдіяльності, рівень добробуту, рівень соціального забезпечення, рівень захисту і самозбереження та рівень освіти і саморозвитку. Зазначено, що наведена індикативна система соціальної безпеки людини в значній мірі визначає і рівень економічного розвитку. Проведено аналіз індикаторів соціальної безпеки людини в Україні, який охоплював розрахунок таких числових характеристик, як середнє, медіана, мінімум, максимум, стандартне відхилення, перевірку чутливості до коливань (волатильності) та їх тривалість (стійкість). Для кожної з цих груп розраховано інтегральні показники та, як результат, обчислено узагальнюючий показник, що характеризує рівень соціальної безпеки людини, який показав, що, незважаючи на гібридну війну протягом 2014-2020рр., в Україні спостерігалося покращення соціальної безпеки людини. Це відбувалося в основному за рахунок підвищення рівня забезпечення життєдіяльності та рівня захисту і самозбереження.
  • Item
    Патентування криптовалютних і блокчейн-технологій: стан, тенденції, проблеми регулювання
    (2023) Андрощук, Геннадій
    Досліджено економіко-правові проблеми розвитку інноваційних технологій цифрової економіки (на прикладі криптовалюти та блокчейну): питання державного регулювання криптовалюти, можливості її створення, використання та обмеження, важливість та перспективи їх використання в сучасному світі та Україні. Проаналізовано кращі практики правового регулювання, винахідницьку активність та динаміку патентування винаходів у цій сфері в різних юрисдикціях (США, ЄПВ, Китаї, Франції, Японії, Південній Кореї), технологічні тренди та проблеми регулювання. Подано рекомендації щодо підвищення ефективності діяльності у цій сфері в Україні.
  • Item
    Цифрове піратство та контрафакція в умовах цифрової трансформації: аналіз стану, тенденції, механізми протидії
    (2023) Андрощук, Геннадій
    Досліджено економіко-правові проблеми цифрового піратства і контрафакції у світі, ЄС та Україні в умовах цифрової трансформації: стан та динаміка, вплив на бізнес і економіку, причини та ключові чинники, проблемні питання, що виникають у зв’язку з цим явищем, практика та організаційно-економічний механізм протидії. Контрафакція та піратство — це глобальні проблеми, які не мають кордонів. Вони занадто масштабні, щоб їх могли вирішити окремі компанії, сектори економіки або уряди. Тому важливо розвивати і зміцнювати співробітництво між цими субʼєктами, координувати роботу урядів на міжнародному, національному та регіональному рівнях.
  • Item
    Патентна програма pro bono: зарубіжний досвід для України
    (2023) Андрощук, Геннадій; Дорошенко, Олександр
    У статті досліджено зарубіжну практику надання безоплатної юридичної допомоги pro bono у сфері інтелектуальної власності (ІВ), зокрема патентного права, в США, Канаді, ЄС, Програму допомоги винахідникам ВОІВ. Розглянуто економіко-правові аспекти організації діяльності за програмою Patent Pro Bono в США, її ефективність. З 2015 року понад 3,8 тис. винахідників знайшли спеціаліста з патентів, вони подали майже 2 тис. патентних заявок на безоплатній основі. Вироблено рекомендації щодо запровадження цього досвіду, за підтримки Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій, у системі права ІВ України.
  • Item
    Політика і стратегії розвитку штучного інтелекту в країнах світу: quo vadis? (Частина 1)
    (2023) Андрощук, Геннадій
    Досліджено організаційні й економіко-правові аспекти розробки та реалізації політик і стратегій розвитку штучного інтелекту (ШІ) у провідних країнах світу. Усі основні економіки (понад 60 країн) розробили національні політики (стратегії) розвитку ШІ. Провідними у впровадженні національних стратегій ШІ вважаються такі країни: США, Китай, Канада, Велика Британія, Японія, ОАЕ, Франція, Німеччина, Південна Корея, Індія та більшість країн Європейського Союзу (ЄС). Розглянуто структуру стратегій розвитку ШІ, пріоритети, моделі фінансування. Проаналізовано основні принципи розвитку і використання технологій ШІ, пріоритетні напрями, цілі та завдання використання ШІ. Виділено проблеми, пов’язані з використанням ШІ: це питання даних для обробки ШІ, контролю над використанням ШІ, слідкування за рішеннями, що приймаються ШІ та відповідальність за їх прийняття, контроль за конфіденційністю, забезпеченням захисту персональних даних. Порівнюючи українську концепцію розвитку ШІ зі стратегіями розвинених країн, можна дійти висновку, що вона не сприятиме ефективному розвитку ШІ, оскільки інвестиції в технології ШІ відрізняються в сотні разів, не передбачено стимулювальних інструментів і конкретних дій для розвитку ШІ. Інститутом проблем штучного інтелекту МОН України і НАН України розроблено проєкт Стратегії розвитку штучного інтелекту в Україні на 2022–2030 роки. Кабінету Міністрів України необхідно вжити заходів щодо прийняття Стратегії розвитку штучного інтелекту в Україні. Підсумовано, що на міжнародній арені відбувається процес формування двох великих просторів у галузі технологій ШІ: перший об’єднує країни ОЕСР з безумовним фінансовим, технологічним і ціннісно-нормативним домінуванням США та ЄС. Другий – формується навколо Китаю, в орбіту якого потрапляють країни, для яких співпраця з Заходом ускладнюється через широкий спектр міжнародних суперечностей (зокрема і росія). Перед країнами, які не в змозі протистояти технологічній гегемонії Китаю та США, стоїть дилема між двома великими технологічними просторами.
  • Item
    Макроекономіка : конспект лекцій : навчальний посібник для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти: [препринт]
    (Національний університет "Києво-Могилянська академія", 2024) Бажал, Юрій
    Навчальний посібник містить конспект лекцій оглядового курсу з дисципліни "Макроекономіка", зміст якого відповідає структурі розділу 2 Програми предметного тесту з економіки та міжнародної економіки єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) для вступу на навчання для здобуття ступеня магістра зі спеціальності 051 "Економіка" галузі знань 05 "Соціальні та поведінкові науки" (затверджено Наказом Міністерства освіти і науки України від 11.02.2022 р. №153). За цією програмою проводилось ЄФВВ у 2023 році згідно з Наказом МОН України від 15.03.2023 р. № 276. Для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 051 "Економіка". У цьому посібнику висвітлюються концептуальна та практична функції макроекономічної теорії‚ її категорійний та понятійний апарат‚ сутність основних макроекономічних індикаторів‚ а також їхні взаємозв’язки в базових макроекономічних моделях‚ які застосовуються при формуванні принципів, цілей та інструментів макроекономічної політики.
  • Item
    Вдосконалення інформаційної складової контролю природних монополій
    (2023) Бандура, Олександр
    Визначаються специфіка контролю природних монополій та основні вади існуючих методів такого контролю. Аналізуються деякі альтернативні методи контролю, які існують у світовій практиці. Пропонується можливий шлях вдосконалення інформаційної складової кількісного контролю природних монополій за методом встановлення граничного рівня ціни (методом коефіцієнтів зміни ціни), який наразі є найпоширенішим методом тарифного регулювання природних монополій серед розвинених країн світу. Однією з основних причин того, що цей метод не знайшов належного практичного втілення в Україні, є нерозробленість методичних підходів до визначення основних елементів відповідної до методу формули: показників інфляції, ефективності діяльності (X-фактор) та дії зовнішніх факторів (Z-фактор). Принципове значення має невизначеність критеріїв перегляду фактора ефективності (X), яка може сприяти гальмуванню інвестицій, зниженню зацікавленості монополіста у масштабних довгострокових інвестиціях. Робиться спроба усунення більшості з зазначених недоліків методу встановлення граничного рівня цін (методу коефіцієнтів зміни ціни) на базі СМІ-моделі макроекономічної динаміки. Пропонується метод однозначного визначення фактора ефективності (Х) природних монополій. Також запропонована модифікація формули для визначення тарифу на продукцію таких монополій, в рамках якої посилюються стимули до інноваційної активності та до запровадження нових технологій суб’єктами природних монополій, зберігаючи при цьому інтереси споживачів, усувається ефект гальмування інвестицій. Маючи змогу визначення в рамках СМІ-моделі показника кількісної оцінки змін у величині монопольної влади та ступеня впливу цієї влади на економіку в цілому та на різні її сегменти, ці показники пропонуються як допоміжні до формули тарифікації для перевірки ефективності визначення саме тарифу на продукцію природних монополій.
  • Item
    Унітарний патент починає втілюватися в реальність
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Зворотний відлік до запуску унітарного патенту ЄС розпочався, і очікується, що нова система розпочнеться до кінця цього року. Останній юридичний крок відбувся 19 січня 2022 року, коли Австрія здала на зберігання свій документ про приєднання до Протоколу про тимчасове застосування Угоди Об'єднаного патентного суду (UPC). Це 13-а країна, яка зробила цей крок, а це означає, що попередній період подання заявок набув чинності. Ця подія знаменує собою початок періоду тимчасового застосування (РАР) та народження Єдиного патентного суду як міжнародної організації.
  • Item
    "Вінні-Пух" став суспільним надбанням
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Згідно з законом США виняткові авторські права на Вінні-Пуха та інших персонажів закінчилися 1 січня 2022 року. Вони перейшли в громадське надбання. Тепер будь-хто може використовувати цих героїв без чиєїсь згоди, безкоштовно. Однак Disney все ще володіє Тигрою, тому що він з’явився в мультику пізніше інших. У 2024 році Disney втратить авторські права на Міккі Мауса — символа компанії.
  • Item
    Створення єдиного Відомства інтелектуальної власності у США
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Сенатор Том Тілліс (R-NC) 27 січня 2022 року надіслав лист Метью Вінеру, який виконує обов'язки голови Адміністративної конференції Сполучених Штатів (ACUS), і Тодду Рубіну, раднику ACUS у справах Конгресу, з проханням до ACUS "провести дослідження про те, щоб створити єдине, автономне та незалежне Відомство інтелектуальної власності". Пропозиція Тілліса об'єднає Відомство США з патентів і торгових марок/знаків (USPTO), Відомство з авторського права США, Відомство координатора захисту прав інтелектуальної власності (ІРЕС) та інші посади, пов'язані з інтелектуальною власністю, в установах під одним призначеним Сенатом та президентом комісаром для кожної області.
  • Item
    Стратегічний план Відомства з авторського права США на 2022-2026 рр.: сприяння творчості та збагачення культури
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Відомство США з авторського права 20 січня 2022 року опублікувало свій Стратегічний план на 2022—2026 роки "Сприяння творчості та збагачення культури" (United States Copyright Office Strategic Plan 2022 - 2026 Fostering Creativity & Enriching Culture), в якому викладено цілі на наступні п'ять років. План спрямований на те, щоб принести користь громадськості шляхом розширення інформаційно-пропагандистської діяльності Відомства, покращення інтеграції даних та технологій та продовження надання експертних знань спільноті авторського права загалом.
  • Item
    GDPR: аналіз витоку персональних даних та штрафні санкції в ЄС
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Штрафи у розмірі 1,1 млрд евро (1,23 млрд доларів США/0,9 млрд фунтів стерлінгів) у вигляді штрафів GDPR наклали європейські регулятори персональних даних. Складено список з найвищими індивідуальними штрафами (746 млн евро, 225 млн евро та 50 млн евро відповідно) який очолює Люксембург, Ірландія та Франція. Люксембург, Ірландія та Італія очолюють список найвищих сукупних штрафів.
  • Item
    США: суд скасував рішення про виплату Apple та Broadcom
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Апеляційний суд США федерального округу 4 лютого 2022 року скасував вердикт присяжних, який зобов’язує Apple і Broadcom виплатити 1,1 млрд доларів Каліфорнійському технологічному інституту (Caltech) за порушення патентів, пов'язаних з технологією Wi-Fi, і призначив новий судовий розгляд. На думку суду, рішення федерального журі в Лос-Анджелесі, винесене у січні 2020 року, було "юридично необгрунтованим". Водночас суд також підтримав висновки присяжних про те, що Apple і Broadcom порушили два патенти Каліфорнійського технологічного інституту, і призначив новий судовий розгляд щодо того, чи порушили вони третій патент.
  • Item
    Війна за сир Грюєр
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Федеральний суд у США ухвалив, що сир під назвою Грюєр можна виробляти будь-де, а не тільки в Швейцарії, де він виробляється з дванадцятого століття. Виробники оголошують війну за сир.
  • Item
    Торгова марка з імені святого ображає почуття віруючих
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Рішення Суду з інтелектуальних прав від 17 грудня 2021 р. у справі № СІП-179/2021. Суд відмовив у задоволенні заявлених вимог товариства у справі про визнання недійсним рішення Роспатента, прийнятого за наслідками розгляду заперечення проти надання правової охорони товарному знаку, оскільки позначення не вбачається порушення норм моралі, суспільних інтересів, у тому числі образи почуттів віруючих людей.
  • Item
    LG Chem перемогла у торговельній суперечці про продаж батарей
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Комісія з міжнародної торгівлі США (ITC) стала на бік південно-корейського виробника акумуляторів для електромобілів (EV) LG Chem після того, як він підтримав звинувачення, що його конкурент SK Innovation незаконно привласнив комерційну таємницю на суму 1 млрд доларів. ITC видала десятирічну заборону SK Innovation, яка також базується у Південній Кореї, імпортувати літій-іонні батареї у США. Постанова може перешкодити компанії постачати батареї для електромобілів у США у довгостроковій перспективі, якщо вона не зможе знайти там джерело для всіх необхідних матеріалів.
  • Item
    J&J звинувачує конкурента в крадіжці комерційної таємниці
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Підрозділ Johnson & Johnson звинуватив виробника засобів по догляду за очима Alcon у крадіжці комерційної таємниці, стверджуючи, що він здійснив "піратство майже незбагненних масштабів" у крадіжці комп'ютерного коду.