Кафедра економічної теорії

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 662
  • Item
    Макроекономіка : конспект лекцій : навчальний посібник для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти: [препринт]
    (Національний університет "Києво-Могилянська академія", 2024) Бажал, Юрій
    Навчальний посібник містить конспект лекцій оглядового курсу з дисципліни "Макроекономіка", зміст якого відповідає структурі розділу 2 Програми предметного тесту з економіки та міжнародної економіки єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) для вступу на навчання для здобуття ступеня магістра зі спеціальності 051 "Економіка" галузі знань 05 "Соціальні та поведінкові науки" (затверджено Наказом Міністерства освіти і науки України від 11.02.2022 р. №153). За цією програмою проводилось ЄФВВ у 2023 році згідно з Наказом МОН України від 15.03.2023 р. № 276. Для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 051 "Економіка". У цьому посібнику висвітлюються концептуальна та практична функції макроекономічної теорії‚ її категорійний та понятійний апарат‚ сутність основних макроекономічних індикаторів‚ а також їхні взаємозв’язки в базових макроекономічних моделях‚ які застосовуються при формуванні принципів, цілей та інструментів макроекономічної політики.
  • Item
    Вдосконалення інформаційної складової контролю природних монополій
    (2023) Бандура, Олександр
    Визначаються специфіка контролю природних монополій та основні вади існуючих методів такого контролю. Аналізуються деякі альтернативні методи контролю, які існують у світовій практиці. Пропонується можливий шлях вдосконалення інформаційної складової кількісного контролю природних монополій за методом встановлення граничного рівня ціни (методом коефіцієнтів зміни ціни), який наразі є найпоширенішим методом тарифного регулювання природних монополій серед розвинених країн світу. Однією з основних причин того, що цей метод не знайшов належного практичного втілення в Україні, є нерозробленість методичних підходів до визначення основних елементів відповідної до методу формули: показників інфляції, ефективності діяльності (X-фактор) та дії зовнішніх факторів (Z-фактор). Принципове значення має невизначеність критеріїв перегляду фактора ефективності (X), яка може сприяти гальмуванню інвестицій, зниженню зацікавленості монополіста у масштабних довгострокових інвестиціях. Робиться спроба усунення більшості з зазначених недоліків методу встановлення граничного рівня цін (методу коефіцієнтів зміни ціни) на базі СМІ-моделі макроекономічної динаміки. Пропонується метод однозначного визначення фактора ефективності (Х) природних монополій. Також запропонована модифікація формули для визначення тарифу на продукцію таких монополій, в рамках якої посилюються стимули до інноваційної активності та до запровадження нових технологій суб’єктами природних монополій, зберігаючи при цьому інтереси споживачів, усувається ефект гальмування інвестицій. Маючи змогу визначення в рамках СМІ-моделі показника кількісної оцінки змін у величині монопольної влади та ступеня впливу цієї влади на економіку в цілому та на різні її сегменти, ці показники пропонуються як допоміжні до формули тарифікації для перевірки ефективності визначення саме тарифу на продукцію природних монополій.
  • Item
    Унітарний патент починає втілюватися в реальність
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Зворотний відлік до запуску унітарного патенту ЄС розпочався, і очікується, що нова система розпочнеться до кінця цього року. Останній юридичний крок відбувся 19 січня 2022 року, коли Австрія здала на зберігання свій документ про приєднання до Протоколу про тимчасове застосування Угоди Об'єднаного патентного суду (UPC). Це 13-а країна, яка зробила цей крок, а це означає, що попередній період подання заявок набув чинності. Ця подія знаменує собою початок періоду тимчасового застосування (РАР) та народження Єдиного патентного суду як міжнародної організації.
  • Item
    "Вінні-Пух" став суспільним надбанням
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Згідно з законом США виняткові авторські права на Вінні-Пуха та інших персонажів закінчилися 1 січня 2022 року. Вони перейшли в громадське надбання. Тепер будь-хто може використовувати цих героїв без чиєїсь згоди, безкоштовно. Однак Disney все ще володіє Тигрою, тому що він з’явився в мультику пізніше інших. У 2024 році Disney втратить авторські права на Міккі Мауса — символа компанії.
  • Item
    Створення єдиного Відомства інтелектуальної власності у США
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Сенатор Том Тілліс (R-NC) 27 січня 2022 року надіслав лист Метью Вінеру, який виконує обов'язки голови Адміністративної конференції Сполучених Штатів (ACUS), і Тодду Рубіну, раднику ACUS у справах Конгресу, з проханням до ACUS "провести дослідження про те, щоб створити єдине, автономне та незалежне Відомство інтелектуальної власності". Пропозиція Тілліса об'єднає Відомство США з патентів і торгових марок/знаків (USPTO), Відомство з авторського права США, Відомство координатора захисту прав інтелектуальної власності (ІРЕС) та інші посади, пов'язані з інтелектуальною власністю, в установах під одним призначеним Сенатом та президентом комісаром для кожної області.
  • Item
    Стратегічний план Відомства з авторського права США на 2022-2026 рр.: сприяння творчості та збагачення культури
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Відомство США з авторського права 20 січня 2022 року опублікувало свій Стратегічний план на 2022—2026 роки "Сприяння творчості та збагачення культури" (United States Copyright Office Strategic Plan 2022 - 2026 Fostering Creativity & Enriching Culture), в якому викладено цілі на наступні п'ять років. План спрямований на те, щоб принести користь громадськості шляхом розширення інформаційно-пропагандистської діяльності Відомства, покращення інтеграції даних та технологій та продовження надання експертних знань спільноті авторського права загалом.
  • Item
    GDPR: аналіз витоку персональних даних та штрафні санкції в ЄС
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Штрафи у розмірі 1,1 млрд евро (1,23 млрд доларів США/0,9 млрд фунтів стерлінгів) у вигляді штрафів GDPR наклали європейські регулятори персональних даних. Складено список з найвищими індивідуальними штрафами (746 млн евро, 225 млн евро та 50 млн евро відповідно) який очолює Люксембург, Ірландія та Франція. Люксембург, Ірландія та Італія очолюють список найвищих сукупних штрафів.
  • Item
    США: суд скасував рішення про виплату Apple та Broadcom
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Апеляційний суд США федерального округу 4 лютого 2022 року скасував вердикт присяжних, який зобов’язує Apple і Broadcom виплатити 1,1 млрд доларів Каліфорнійському технологічному інституту (Caltech) за порушення патентів, пов'язаних з технологією Wi-Fi, і призначив новий судовий розгляд. На думку суду, рішення федерального журі в Лос-Анджелесі, винесене у січні 2020 року, було "юридично необгрунтованим". Водночас суд також підтримав висновки присяжних про те, що Apple і Broadcom порушили два патенти Каліфорнійського технологічного інституту, і призначив новий судовий розгляд щодо того, чи порушили вони третій патент.
  • Item
    Війна за сир Грюєр
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Федеральний суд у США ухвалив, що сир під назвою Грюєр можна виробляти будь-де, а не тільки в Швейцарії, де він виробляється з дванадцятого століття. Виробники оголошують війну за сир.
  • Item
    Торгова марка з імені святого ображає почуття віруючих
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Рішення Суду з інтелектуальних прав від 17 грудня 2021 р. у справі № СІП-179/2021. Суд відмовив у задоволенні заявлених вимог товариства у справі про визнання недійсним рішення Роспатента, прийнятого за наслідками розгляду заперечення проти надання правової охорони товарному знаку, оскільки позначення не вбачається порушення норм моралі, суспільних інтересів, у тому числі образи почуттів віруючих людей.
  • Item
    LG Chem перемогла у торговельній суперечці про продаж батарей
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Комісія з міжнародної торгівлі США (ITC) стала на бік південно-корейського виробника акумуляторів для електромобілів (EV) LG Chem після того, як він підтримав звинувачення, що його конкурент SK Innovation незаконно привласнив комерційну таємницю на суму 1 млрд доларів. ITC видала десятирічну заборону SK Innovation, яка також базується у Південній Кореї, імпортувати літій-іонні батареї у США. Постанова може перешкодити компанії постачати батареї для електромобілів у США у довгостроковій перспективі, якщо вона не зможе знайти там джерело для всіх необхідних матеріалів.
  • Item
    J&J звинувачує конкурента в крадіжці комерційної таємниці
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Підрозділ Johnson & Johnson звинуватив виробника засобів по догляду за очима Alcon у крадіжці комерційної таємниці, стверджуючи, що він здійснив "піратство майже незбагненних масштабів" у крадіжці комп'ютерного коду.
  • Item
    Google програла патентну суперечку Sonos
    (2022) Андрощук, Геннадій
    На початку нового 2022 року компанії Google заборонили імпортувати в США продукцію, в якій порушено патенти Sonos, яка виробляє розумні колонки. Комісія з міжнародної торгівлі США підтвердила, ухвалене в серпні минулого року, рішення про те, що в продукції Google порушено п'ять патентів Sonos, і заборонила Google імпортувати "мережні гучномовці" та пристрої, які можуть ними керувати, такі як смартфони та ноутбуки. У постанові зазначено, що Google дозволено імпортувати лише вироби, в які внесені зміни, що усувають порушення патентів. У зв’язку з цим представник Google заявив, що не очікує, що рішення вплине на здатність компанії імпортувати або продавати свою продукцію.
  • Item
    Креативна економіка – нова економічна епоха XXI ст.
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Оприлюднено результати фундаментального дослідження "Креативна економіка — нова економічна епоха XXI ст.". Це дослідження проведено консорціумом у складі: громадської організації "ГОУЛОКАЛ" у партнерстві з громадською спілкою "Центр розвитку креативної економіки" спільно з громадською організацією "Центр розвитку ринкової економіки" (CMD-Ukraine) в рамках гранту від глобальної філантропічної організації Luminate. Публікуємо основні висновки, зроблені за результатами дослідження.
  • Item
    В розрізі "Квантового повороту": прогнози у галузі кібербезпеки
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Що таке квантовий поворот? Це "розум і соціальне життя. Це макроскопічні квантово-механічні явища", які впливають на наше життя. Це зрушення у нашому підході до всіх процесів які нас оточують. Класична суспільна наука, досі залишається домінуючою і заснована на вивченні реальних матеріальних об'єктів і сил, але суспільство навряд чи реальне чи відчутне. Ви можете торкатися тільки його локальних екземплярів, але не всієї чи абстрактної ідеї цього. Квантова фізика дає більш повне уявлення про реальність, тому що вона описує всі можливості всередині системи, які колапсують (декогерують) у класичному результаті у моменті виміру. Це не означає, що класична наука застаріла, це просто новий більш широкий погляд.
  • Item
    Глобальний ландшафт патентовласників 2021 року
    (2022) Андрощук, Геннадій
    Згідно зі звітом Всесвітньої організації інтелектуальної власності "World Intellectual Property Indicators 2020", в якому зібрані та проаналізовані найсвіжіші дані щодо приблизно 150 країн, США - одні з лідерів у світі за кількістю патентних заявок. Сполучені Штати поступаються лише Китаю, який на першому місці у світі з 1,4 млн патентних заявок за рік. У США — 621,4 тис. Щороку патентне відомство США отримує понад 600 тисяч заявок на патентування винаходів та видає близько 300 тисяч патентів.
  • Item
    Розробка економіко-математичних моделей соціальної безпеки людини
    (Знання України, 2023) Варналій, З.; Баженова, Олена
    Розділ 3 з монографії "Соціальна безпека людини в умовах війни", у якому йдеться про дослідження соціальної безпеки людини як основного джерела розвитку суспільства на основі застосування економіко-математичного моделювання, що дозволить ідентифікувати, прогнозувати та вчасно реагувати на появу тих чи інших загроз життєдіяльності та розвитку людини.
  • Item
    Лідерство як складова інституту наукового управління
    (Інститут обдарованої дитини НАПН України, 2024) Артьомова, Тетяна
    Матеріали доповіді учасника Всеукраїнської науково-практичної онлайн-конференції "Лідерство і обдарованість: сучасний науковий дискурс і освітня практика", 14-19 лютого 2024 року. Проблема лідерства є історично притаманною людству як природній спільноті. Втім у суспільстві здатність бути лідером є творчим даром, покликанням, професійною долею. Виявлення і розвиток обдарованості і лідерських задатків людини відбувається в межах домогосподарства, системи загальної і професійної освіти. Проте найбільш повна реалізація таких якостей здійснюється в продуктивному господарському процесі за допомогою інституту менеджменту як системи наукового управління персоналом. Становлення системи наукового управління відбулося на рубежі ХІХ–ХХ ст. У подальшому такий інститут виявив свою історичну місію і зазнав потужного розвитку. Однак з другої половини ХХ ст. він поступово втрачає творчий потенціал. Подолання кризи наукової системи управління є важливою передумовою творчого осмислення нової картини світу та відновлення втраченої рівноваги у суспільному розвитку. Це потребує обґрунтування нової концепції лідерства, адекватної умовам інформаційного суспільства.
  • Item
    Протидія недобросовісним реєстраціям і використанню засобів індивідуалізації в умовах цифрової трансформації
    (2020) Андрощук, Геннадій
    У статті досліджено економіко-правові та інституціональні аспекти протидії недобросовісній реєстрації та використанню засобів індивідуалізації (торгових марок, фірмових найменувань, географічних зазначень, доменних імен) в умовах цифрової трансформації. Розглянуто формування теоретико-методологічних і методичних основ захисту прав їх власників, підвищення ефективності діяльності експертів відомств інтелектуальної власності, правоохоронних органів, інструменти цифрового пошуку та використання штучного інтелекту (ШІ) для забезпечення ефективності інституту засобів індивідуалізації.
  • Item
    Мотиваційна система на підприємстві
    (НДУ Гоголя, 2022) Морозов, Іван; Артьомова, Тетяна
    Матеріали доповіді учасників Міжнародної науково-практичної конференції "Глобальні та національні тенденції у галузі наук про життя", що відбулася 12 травня 2022 року на базі ВП НУБіП України "Ніжинський агротехнічний інститут".