Навчально-культурологічна лабораторія

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 85
  • Item
    War drama as a living reality
    (2023) Briukhovetska, Larysa
    Since 2014, the Russian aggression in Ukraine has prompted filmmakers to master a new genre of war drama to tell the stories of those who serve in the Ukrainian army or the territorial defense, as well as those who contribute to the war effort as volunteers. The article discusses Ukrainian war drama films: Cyborgs. Heroes Don’t Die, Call Sign Banderas, Mother of Apostles, Ilovaysk 2014. Donbas Battalion, Sniper. The White Raven. These films integrate war drama with other genres such as detective stories, adventure films, and psychological drama. They also refer to some archetypal themes and conflicts in order to frame the current experience of the war. However, it will be argued that these films do not simply reuse the existing genre models, but complicate them. They refresh war drama by prioritizing the concrete experience of the ongoing war against Russian aggression over the genre conventions. Ukrainian war drama shows not a game of war but the truth of war. It tells the real stories of the bravery of ordinary people who fight against Russian aggression.
  • Item
    Енергія відродження. Українське кіно 2014-2020 : [рецензія]
    (Редакція журналу "Кіно-Театр", Видавничий дім "Освіта України", 2022) Швець, Юлій
    Рецензія на книгу "Енергія відродження. Українське кіно 2014-2020".
  • Item
    Волинське Полісся дочекалося...
    (2017) Брюховецька, Лариса
    Огляд екранізації роману Володимира Лиса "Століття Якова", за сценарієм Андрія Кокотюхи та режисурою Бата Недич.
  • Item
    Відданий рідній Польщі. Спогад про Анджея Вайду
    (2017) Брюховецька, Лариса
    Статтю присвячено відомому польському режисерові Анджею Вайді.
  • Item
    Смак свободи
    (2017) Брюховецька, Лариса
    Огляд на виставу "Камінний господар" за драмою Лесі Українки на сцені Волинського театру ляльок.
  • Item
    Сковорода сьогоднішній
    (2003) Брюховецька, Лариса
    Стаття присвячена сучасним театральним виставам за творчістю Григорія Сковоро­ди.
  • Item
    Репресована кіноісторія Фавста Лопатинського
    (2019) Канівець, Анастасія
    Фавст Львович Лопатинський належав до "театрального" поповнення українського кіно 1920-х років. Його звернення до молодого прогресивного мистецтва було невипадковим: "Березіль" загалом був схильний до експериментів, мистецьких перетинів, зокрема інкорпорації в театральне дійство елементів кіно і цирку. Лопатинський належав до тих, хто розвивав це особливо послідовно.
  • Item
    Робота Данила Демуцького як зразок творення екранного середовища дії
    (2020) Канівець, Анастасія
    Данило Демуцький став однією зі знакових постатей світового операторського мистецтва. Різні за стилістикою, кожен зі своїм набором новаторських кіноприйомів, "його" фільми є яскравим зразком того, як операторська робота не просто показує час і місце дії, а й виконує важливу змістову роль.
  • Item
    Попит на українських кінооператорів і зарубіжні оцінки їхньої творчості
    (2020) Брюховецька, Лариса
    Кіно - відкрите і мобільне мистецтво, тому кінематографісти мігрують з країни в країну: з країн Східної Європи опиняються на Заході, фахівці з країн західноєвропейських тяжіють до роботи в голлівудських компаніях. Працювали там і вихідці з українських емігрантських кіл: режисери (Едвард Дмитрик), актори (Джек Паланс), художники анімаційного кіно, менеджери. Мігрували наші фахівці й за радянських часів, зокрема й кінооператори. Втім, вони, мабуть, найменше. По-перше, навіть у найгірші часи занепаду кіновиробництва (як-от у 1990-2000-х) вони могли піти на комерційні телеканали, щоправда, дехто й поміняв професію. По-друге, в кінооператорів досить сильне почуття корпоративності, й це не випадково. їх вирізняє ступінь посвяченості в секрети професії, постійний розвиток, згідно з розвитком операторської техніки, іншими словами - це та робота, що вимагає віддачі й професіоналізму. І ще одне: в кожної людини є свої смаки і прив’язаності, але вміння цінувати реальний світ у всій повноті в кінооператорів особливе, бо від них залежить, як постане на екрані людина та її середовище. Наші кінооператори цінують красу краєвидів, людських облич, усього того, про що говорив Вілен Калюта: "Життя з його світанками, заходом сонця, морями, луками, дорогами, лісами входить у мене немовби через кіно. В мене всередині камера не вимикається ніколи. От і виходить: усе, що я люблю, вона фіксує. А люблю я життя. З усіма його відтінками". Справді, Україна - це великий кіногенічний простір, завдяки географічній різноманітності, завдяки багатому історичному минулому, ще далеко не опрацьованому в кіно. Та ми сьогодні акцентуємо увагу на наших кінооператорах, які реалізували себе не тільки на рідних студіях, а й за межами країни.
  • Item
    Василь Портяк: "Я відчув смак цієї роботи"
    (2019) Портяк, Василь; Брюховецька, Лариса
    2 березня не стало Василя Портяка (1952-2019) - українського письменника і сценариста, автора книг: "Крислачі" (1983), "У снігах" (2006), повного зібрання новел "Охоронителі Діви" (2017). Його твори увійшли до антології "Українська мала проза XX століття". їх перекладено англійською, угорською, чеською, словацькою, японською і білоруською мовами. За його сценаріями поставлено фільми: "Меланхолійний вальс" (1990), "Нам сурми не грали, коли ми вмирали"(1991), "Вишневі ночі" (1992), "Білий пудель" (1993), "Чия правда, чия кривда?" (1993), "Атентат. Осіннє вбивство в Мюнхені" (1995), "Нескорений" (2000), "Залізна сотня" (2004). Його літературний сценарій "За кривду гір" було надруковано в журналі "Кіно-Театр" у 2002-2003 роках. Як бачимо, творчий ужинок Василя Портяка в кіно досить вагомий. Коли режисери наших кіностудій почали звертатися до української літератури, до української історії, цей сценарист став їм у пригоді. Тоді ж і відбулась наша розмова.
  • Item
    "Український кінопроцес важко вмістити в стандартну модель"
    (2019) Небесьо, Богдан; Наумова, Лариса
    2017 року Центр О. Довженка видав книгу канадського дослідника, науковця українського походження Богдана Небесьо "Німа кінотрилогія Олександра Довженка", де автор пропонує особливий шлях, свій власний підхід до аналізу творчості всесвітньовідомого українського режисера. Відповідаючи на наші питання, Богдан Небесьо розказав про свою книгу та поділився думками про теоретичні засади українського кіно 1920-х років, про своє бачення сучасного українського кінопроцесу з далекої Канади і не тільки...
  • Item
    Станіслав Колокольніков: "Це своєрідна плата за право бути на сцені"
    (2019) Котенок, Вікторія
    Стаття присвячена Станіславу Колокольнікову (н. 1961) - українському актору театру і кіно, заслуженому артисту України.
  • Item
    "Коріолан": перемога людяності
    (2019) Котенок, Вікторія
    Стаття присвячена одній з найбільш очікуваних у столиці прем'єрі 2018 року, виставі "Коріолан" за Вільямом Шекспіром, що відбулась у Київському театрі ім. І. Франка.
  • Item
    Творчі пошуки українського кіно останніх років
    (2019) Брюховецька, Лариса; Янчук, Олесь; Воронина, Леся; Руснак, Лариса; Томенко, Тарас; Сулима, Микола; Марченко, Сергій; Канівець, Анастасія; Наумова, Лариса
    19 лютого 2019 р. відбулася дискусія, організована редакцією журналу "Кіно-Театр". Учасники: Олесь Янчук, кінорежисер, директор кіностудії ім. О. Довженка, голова НСКУ, Леся Воронина, письменниця, радіожурналістка, Лариса Руснак, акторка театру ім. І. Франка, народна артистка України, Тарас Томенко, сценарист і кінорежисер, член Європейської кіноакадемії, Микола Сулима, доктор філологічних наук, заступник директора Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАНУ, Сергій Марченко, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри кінорежисури та кінодраматургії КНУТКТ ім. І. К. Карпенка-Карого, Анастасія Канівець, кінознавець, провідний спеціаліст Музею театру, музики і кіно, Лариса Наумова, кінознавець, доцент кафедри режисури телебачення КНУТКТ ім. І. К. Карпенка-Карого. Модератор - Лариса Брюховецька, головний редактор журналу "Кіно-Театр".
  • Item
    Відтінки століття і палітра жанрів : огляд фільмів 2018 року
    (2019) Брюховецька, Лариса
    У пропонованому огляді йдеться про шість фільмів різних жанрів, різних виробників, різної мистецької вартості та художнього рівня і суспільної ваги: "Таємний щоденник Симона Петлюри" Олеся Янчука, "Шляхетні волоцюги" Олександра Березаня, "Донбас" Сергія Лозниці, "Позивний “Бандерас" Зази Буадзе, "Вулкан" Романа Бондарчука й "Гірська жінка: на війні" Бенедикта Ерлінгссона, до якого Україна дотична тільки частково і значиться в титрах поруч з Ісландією і Францією.
  • Item
    Кар'єра Степана Радченка й атмосфера двадцятих
    (2019) Брюховецька, Лариса
    Украй рідко, але з’являються в наших театрах вистави за творами часів Розстріляного Відродження. Цінність і важливість їх інтерпретації залежить від обізнаності й бережливого ставлення того, хто готує інсценізацію, і того, хто втілює її на сцені. Для когось проза 1920-х - тільки поштовх для самовираження, а для когось - можливість розкрити її мистецьку цінність, проявити ретельність її сценічного першопрочитання. Саме до таких першовідкривачів належить Артур Артіменьєв, який інсценізував і поставив у Київському ТЮГу роман "Місто" Валер’яна Підмогильного. Заглиблення в психологічну прозу засобами театру - річ непроста, але тут вона вдала, і приємно, що саме такі твори приваблюють українських режисерів.
  • Item
    Гірка історія про "солодку" Дарусю
    (2019) Котенок, Вікторія
    У статті подано інформацію про Міжнародний театральний фестиваль жіночих монодрам "Марія", основна увага зосереджена на виставі "Солодка" за романом Марії Матіос "Солодка Даруся" ("Драма на три життя").
  • Item
    І детективна інтрига, і жива дійсність
    (2019) Брюховецька, Лариса
    Стаття розкриває сюжет фільму "Позивний "Бандерас". Режисер - Заза Буадзе, сценарій - Сергія Дзюби й Артема Кірсанова за щоденником нацгвардійця Сергія Башкова та розповідями воїнів АТО 93-ї ОМБр.
  • Item
    Декаданс. Погляд у 1990-ті
    (2019) Наумова, Лариса
    Фільм "Лондонські поля" (London Fields) - екранізація однойменного роману Мартіна Еміса 1989 року. Режисер: Метью Каллен.
  • Item
    Тепло долоні
    (2019) Наумова, Лариса
    Стаття присвячена фільму "Музика тиші". Режисер Майкл Редфорд. За основу фільму взято автобіографічний роман 1999 р. зірки італійської оперної сцени, відомого в усьому світі співака-тенора, популяризатора класичної музики Андреа Бочеллі.