Візантійські та давньоруські джерела і мотиви пізньої романістики Ф. М. Достоєвського (на матеріалі роману "Брати Карамазови")

Loading...
Thumbnail Image
Date
2009
Authors
Пелешенко, Наталія
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Пізні романи Ф. М. Достоєвського вражають релігійним одкровенням і послідовним християнським світобаченням, що дидактично втілюється в текстах письменника, входження у які завжди викликає безліч відчуттів і думок. Та, перш за все, читач ніби перебуває в стані певної дезорієнтації від інтригуючих і ускладнених сюжетних лабіринтів, його приваблюють дуалістично-опозиційні образи та полісемантичні символи, ключ до розуміння яких слід шукати в Біблії, фольклорі, літературі попередніх епох, зокрема Середньовіччя, з корпусу текстів котрої письменник активно опрацьовував і творчо інтерпретував апокрифи і агіографічні твори, що ми й спробуємо показати у цій студії.
Description
Keywords
романістика, літературознавство, Достоєвський Ф., роман, "Брати Карамазови", Біблія, фольклор, Бог, Христос, апокрифи, стаття
Citation
Пелешенко Н. І. Візантійські та давньоруські джерела і мотиви пізньої романістики Ф. М. Достоєвського (на матеріалі роману "Брати Карамазови") / Наталія Пелешенко // Медієвістика : зб. наук. ст. / [відп. ред. Александров О.] ; Ін-т л-ри ім. Т.Г. Шевченка, Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова. - Одеса : Астропринт, 2009. - Вип. 5. - С. 225-256.