The history of collecting and philologycal studying of riddles

Loading...
Thumbnail Image
Date
2017
Authors
Yanyk, Oksana
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
У статті зроблено спробу прослідкувати формування зацікавленості до такого фольклорного жанру, як загадка. Зауважено, що саме зростання уваги до народної творчості сприяло становленню на початку XIX ст. окремої дисципліни – фольклористики. Зазначено, що вже на кінець XIX ст. було зібрано значну кількість українських народних загадок і зроблено окремі дослідження про жанрові особливості та своєрідності побутування загадок. Хоча наукова систематизація та теоретичне дослідження цього жанру були досі недостатніми, зразки цього фольклорного жанру збирали не лише фольклористи, а й педагоги та літератори, зокрема в Україні. Серед фундаментальних робіт відзна- чимо працю І. Я . Франка «Останки первісного світогляду в руських і польських загадках народних», у якій автор подає зразки найдавніших загадок у записаній ним колядці; дослідження І. П. Березов- ського, в якому він розглядає тематичне розмаїття цього фольклорного жанру, здійснює загальну характеристику загадок та робить власну класифікацію за історичними періодами; та працю А. Тей- лора «English Riddles from Oral Tradition», в якій описано особливості збирання та вивчення загадок, подано системну картину англійських загадок і їхню класифікацію. Лінгвістичні дослідження загадок здійснили, зокрема, Г. О. Онищенко, який вивчає загадку в аспекті її текстової організації; Н. В. Захарова, яка акцентує увагу на композиційно-структурній та прагматичній організації загадки; А. К. Мойсієнко, К. О. Денисова, Е. Г. Зубкова, О. І. Тимченко та ін. Узагальнене значення лінгвістич- ного дослідження загадок влучно сформулювала О. І. Тимченко: «Мова загадок є складовою загальної мовної системи й використовує її закономірності та можливості категоризації дійсності в незвич- ний спосіб, що робить загадки засобом для розвитку людського мислення й долання стереотипів, створених повсякденним ужитком мовних одиниць». Мовознавчі дослідження загадки тривають, оскільки мова загадок становить важливу лінгвістичну цінність.
Description
Keywords
riddle, folklore genre, philological tradition, original outlook, compositional and structural organization, denotation, загадка, фольклорний жанр, філологічна традиція, первісний світогляд, композиційно-структурна організація, денотат
Citation
Yanyk Oksana. The history of collecting and philologycal studying of riddles / Oksana Yanyk // Магістеріум. - 2017. - Вип. 66 : Мовознавчі студії. - С. 88-92.