До питання модерності лірики В. Стуса (художньо-філософські аспекти індивідуального стилю)

Loading...
Thumbnail Image
Date
1998
Authors
Моренець, Володимир
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Вагомість ліричного доробку В. Стуса є нині загальновизнаною, постать поета і борця в літературі останнього тридцятиліття цілком осібна з огляду як на винятковість таланту, так і долі, кажучи словами самого В. Стуса, “життєсмерті”, суголосної хіба що Шевченковій. Однак коли його біографія в загальних рисах більш-менш висвітлена, то поезія, створювана за Гратами радянських тюрем і під постійним пресом каде-бістських наглядачів, яка забігами сміливців дійшла до нас далеко не в повному обсязі й уперше була оприлюднена за кордоном, в Україні фактично лише вводиться у фаховий обіг розпочатим 1994 року багатотомним науковим виданням творів, причому “Палімпсести” планується випустити 1999 року. Отже поетична спадщина митця у нас ще не досліджена й у силу зазначених причин в своїй еволюції не осмислена.
On the level of image structure the modern essence of V. Stus’ poetry is shown. The poet explores and develops the existentialistic concepts in his personal, original way. The emphases is made on the originality of the poet’s individual viewpoint and its furthergoing character comparing with the Stus’ times.
Description
Keywords
модерність лірики, В. Стус, художньо-філософський аспект, індивідуальний стиль
Citation
Моренець В. П. До питання модерності лірики В. Стуса : (художньо-філософські аспекти індивідуального стилю) / В. П. Моренець // Наукові записки НаУКМА. - 1998. - Т. 4 : Філологія. - С. 97-105.