Жанротворчі засади філософської лірики Лесі Українки

Loading...
Thumbnail Image
Date
1998
Authors
Соловей, Елеонора
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Як можна бачити уже з назви статті, за основу тут узято розуміння філософської лірики (далі — ФЛ) як поетичного жанру. Прийняте багатьма дослідниками цієї проблеми, що керуються жанровим уявленням про ФЛ, як і про інші твори філософського метажанру,— воно, проте, зустрічає в декого і спротив. Така ситуація відбиває, очевидно, загальний стан генологічної думки та інерцію, сказати б, “арістотелівських” стереотипів. Через те щоразу постає потреба переконливого синтезу всіх аргументів, хоч багато з них є аксіоматичними. Головний же полягає в тому, що вмотивоване виокремлення і до-слідження певної групи творів ліричного роду уможливлює жанрове судження про них — у широкому і недогматичному розумінні жанру, враховуючи і те, що жанрова ситуація в ліриці має бути осмислена на принципово відмінних засадах: із специфіки роду.
The article deals with the problems of correlation of the intellectual and emotional grounds in philosophical lyrics of Lesya Ukrainka. The author considers the combination of personal lyrical foundation and overpersonal objectivated views to be important. Amongst the analyzed points there are definite manifestations and means of poetic realization of the oversubjective meditations about ground-making existential values.
Description
Keywords
філософська лірика, Леся Українка, аксіоматичний аргумент
Citation
Соловей Е. С. Жанротворчі засади філософської лірики Лесі Українки / Е. С. Соловей // Наукові записки НаУКМА. - 1998. - Т. 4 : Філологія. - С. 25-29.