Утопічний і міфологічний статуси реальності. До питання про філософський аналіз проблеми комунікації в ситуації смислової невизначеності

Loading...
Thumbnail Image
Date
2000
Authors
Димерець, Р.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
У статті реальність визначається як статус буття. В свою чергу реальні відносини, що мають місце у бутті, розглядаються як комуніка тивні зв 'язки між різними ста тусами реальності. При цьому виділяються три види статусів реальності: 1)Я-реальність, або реальність-тут-і-тепер; 2) комунікативна, або міфологічно-утопічна реальність, тобто реальність, яка виникає в процесі передачі та сприйняття інформації Я-реальностями; 3) Mu-реальність, або комунальна реальність, яка виникає у стосунках між Я-реальностями, вона є реальністю їх суспільності й при цьому не зводиться до реальності жодного Я, але стосується кожного Яв його окремішності. Особливої уваги у статті приділено аналізу міфологічного й утопічного статусів реальності, які розглядаються як основа комунікативних процесів, що відбуваються у просторі і часі. На думку автора, в процесі комунікації створюються міфи та утопії, за посередництва яких передається інформація про Іншого, що, в свою чергу, обумовлює створення суспільного, або комунального статусу реальності.
Description
Keywords
утопічний статус, міфологічний статус, філософський аналіз, смислова невизначенність
Citation
Димерець Р. Й. Утопічний і міфологічний статуси реальності. До питання про філософський аналіз проблеми комунікації в ситуації смислової невизначеності / Р. Й. Димерець / Наукові записки НаУКМА : Спеціальний випуск. - 2000. - Т. 18, ч. 1. - C.68-70.