Уявлення про "захисників Русі" в українсько-білоруській православній публіцистиці кінця XVI - першої чверті XVII століття

Loading...
Thumbnail Image
Date
2000
Authors
Степанов, М.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Українсько-білоруська концепція "захисників Русі" розглядається у статті в контексті типового для середньовічної свідомості персоналізованого сприйняття державності. Щодо "захисників Русі" в цей період діяли традиційні уявлення про лицарські чесноти та про їх переда чу у спадок і нагромадження в роді з покоління в покоління. Основою системи таких чесно т і достоїнств була віра, яка в умовах Русі озна чала не лише і не так побожність, як стійкість у своїй конфесії і необхідність її захищати. Іншими важливими чеснотами були політична могутність, військова і дипломатична майстерність, мужність, схильність до доброчинності тощо. Внаслідок вимирання і покатоличення князівських аристократичних родів функції "захисників Русі" поступово переходять до козаків, які, крім цієї ролі, успадковують і специфічно аристократичні якості: "старожитність роду", благородство тощо.
Description
Keywords
українсько-білоруська концепція, "захисники Русі", державність, лицарська цеснота
Citation
Степанов М. Ю. Уявлення про "захисників Русі" в українсько-білоруській православній публіцистиці кінця XVI - першої чверті XVII століття / М. Ю. Степанов // Наукові записки НаУКМА. - 2000. - Т. 18 : Ювілейний випуск. - С. 132-136.